България не се развива добре, а политическата система не осъществява политики и работи в много голяма степен за себе си. Това заяви проф. Атанас Семов е студиото на „Лице в лице”. Той отбеляза, че такова е мнението на експерти от Българската академия на науките, които са направили задълбочен анализ на процесите в различни сфери на икономиката и обществото.

„Ние сме единственият народ в Европа, който има два официални празника на духовността и единственият, който има подобен мизерен дял от БВП за наука и култура. Истинската будителска мисия е ясната концепция накъде да върви България”, категоричен беше той.

В проекта „Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България” са ангажирани също предприемачи и интелектуалци, а начело на екипа е бившият директор на БАН акад. Стефан Воденичаров. Семов нарече анализа „уникален документ, който може да изпълнява важна, спасяваща България функция”.

В него са засегнати всички аспекти на функционирането на държавата с ясни оценки на сегашните проблеми и предложения за решаването им. За финансирането на мерките също е помислено: „Цялото празнословие, че държавата няма пари, е оборено – държавата всяка година губи около 10% от БВП или 9 млрд. лева – 2,5 млрд. от източване на ДДС, 2 млрд. от обществени поръчки, проведени на завишени цени, 1,5 млрд. от акцизи на горива, тютюневи изделия и алкохол, 1,5 млрд. от неправилно изчислени инвалидни пенсии, половин милиард сив сектор в туризма – достатъчно пари за осъществяване на политики”.

Предложението на Семов е документът да бъде внесен в парламента и да бъде гласуван от всички партии с цел след това да се превърне в рамката, около която развиват предизборните си програми.