Мястото, на което беше убита 23-годишната студентка Вероника Здравкова, вече е променено. Сложено е осветление, има дори и будка с охранители точно на границата с един от имотите на Великотърновския университет.

Един от организаторите на протеста в старопрестолния град Петко Ганчев поиска в ефира на bTV референдум относно смъртното наказание – да се върне или не. Той припомни и карикатурата на „Шарли Ебдо” с послание: „Толерантността няма да ви спаси”.

Подписката за референдум започва във Велико Търново, но ще има и в София, в Стара Загора, в Правец и в Германия, обясни Ганчев. „Нека хората кажат, да се стреснат тези институции. Има престъпност, която се засилва като лавина. Интеграцията на едни хора не помага – да си заровим главата и да чакаме да ни я отрежат. Хората нямат работа, ами на всичкото отгоре за по 300 лева на месеца ги убиват”, добави Ганчев.

Той уточни, че съдът трябва да реши каква ще е съдбата на заподозрения за смъртта на студентката Илиян Здравков, но магистратите го правят по закони, приети от парламента. Нека решението да е на база неопровержими доказателства, призова Ганчев.

Според бившия депутат на „Атака” Павел Чернев има силно желание сред обществото да се върне смъртното наказание като „изключителна и извънредна мярка”. По думите му обвиненият за убийството във Велико Търново е социализиран в системата на местата за лишаване от свобода. Чернев бе категоричен, че Илиян Здравков ще се чувства по-добре в затвора, отколкото на свобода, защото там ще го хранят по три път на ден.

Адвокат Николай Хаджигенов обаче заяви, че смъртното наказание е „див политически популизъм”, при което Чернев извади адвокатската си карта и я тропна на масата. А тя прави ли ви адвокат, попита иронично Хаджигенов.

"Много ви моля, да не се обиждаме. Не си позволявайте да говорите за професионални качества", отсече Чернев, което накара Хаджигенов да го погледне изумено. Двамата обаче се овладяха бързо и разговорът продължи.

"Това, че нашите затвори са лукс, е новината на годината. Те са ад, приличат на инквизиция. Съдът от Страсбург е произнесъл хиляди присъди за условията", заяви Хаджигенов.

"Нормално е хората да искат смъртното наказание, но наличието му никога не е допринасяло за превенция. Хората, в яда и беса си, не разбират и това е нормално, че години наред престъпник да живее в килия два на два метра е много по-жестоко наказание. Това нещо работи", сигурен е Хаджигенов.

Той посочи, че МВР и прокуратурата са в основата на неадекватните наказания. „Те създават доказателства и работят по примитивен начин. Вадят досиетата на всички в района избират профил, отиват заключват го и го сочат с крак”, заяви адвокатът и остро критикува полицията, че е обявила етническата принадлежност на Здравков.

Тук Чернев каза, че „в меката на демокрацията САЩ има смъртно наказание”. Не във всеки щат, каза Хаджигенов. "Да не забравяме и възможността на грешката – знаем как работят МВР и съдът. Недопустимо е по телевизията да се посочва някой като „циганин” и като убиец, преди да се докаже", отсече юристът.

И Чернев, и Хаджигенов се обединиха около мнението, че „разни хора” пускат престъпници поради неясни причини.