България забранява отглеждането на ГМО култури – това е официалният отговор на земеделското министерство до Европейската комисия, по повод изтичащия утре срок, в който страната ни трябва да определи политиката си спрямо хибридните култури.

Вносът на ГМО у нас обаче остава.

Всяка 10-та проба за този вид организми в Националната референтна лаборатория е положителна. Хибридите попадат в храната ни чрез внос и най-често през соеви продукти. Нивото им обаче е под 1% от самия продукт и заради това производителите не са длъжни да предупреждават на етикетите.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

"Това са колбаси, например, шоколадови изделия, там където има шоколадова глазура най-често се влага соев рецитин", посочи д-р Цвета Георгиева от Центъра за опазване на общественото здраве.

У нас никога не са отглеждани ГМО продукти като царевица, рапица и памук и забраната остава. Вносът обаче също остава разрешен и оказва се ограничения не може да има.

"Нито една страна в момента не може да си позволи този лукс, защото трябва да изхранва населението, което живее на тези територии", категорична беше министър Десислава Танева.

А спорът за влиянието върху здравето ни се разраства. Знаете ли, че близо половината фураж, с който се хранят животните у нас, е ГМО?

"Доказват едни сериозни заплахи за здравето на хората, свързани с алергии, с ракови заболявания и т.н. Не е тайна, че американската нация е сред най-болните в света", посочи Светла Николова от Коалиция „За да остане природа в България.

Според други специалисти ГМО са много по-безвредни от всички торове и пестициди, с които пръскаме културите в градините си. 97% от българите обаче смятат, че забраната за отглеждане на хибриди у нас трябва да остане.