България забранява отглеждането на ГМО култури – това е официалният отговор на земеделското министерство до Европейската комисия, по повод изтичащия утре срок, в който страната ни трябва да определи политиката си спрямо хибридните култури.

Вносът на ГМО у нас обаче остава.

Всяка 10-та проба за този вид организми в Националната референтна лаборатория е положителна. Хибридите попадат в храната ни чрез внос и най-често през соеви продукти. Нивото им обаче е под 1% от самия продукт и заради това производителите не са длъжни да предупреждават на етикетите.

"Това са колбаси, например, шоколадови изделия, там където има шоколадова глазура най-често се влага соев рецитин", посочи д-р Цвета Георгиева от Центъра за опазване на общественото здраве.

У нас никога не са отглеждани ГМО продукти като царевица, рапица и памук и забраната остава. Вносът обаче също остава разрешен и оказва се ограничения не може да има.

"Нито една страна в момента не може да си позволи този лукс, защото трябва да изхранва населението, което живее на тези територии", категорична беше министър Десислава Танева.

А спорът за влиянието върху здравето ни се разраства. Знаете ли, че близо половината фураж, с който се хранят животните у нас, е ГМО?

"Доказват едни сериозни заплахи за здравето на хората, свързани с алергии, с ракови заболявания и т.н. Не е тайна, че американската нация е сред най-болните в света", посочи Светла Николова от Коалиция „За да остане природа в България.

Според други специалисти ГМО са много по-безвредни от всички торове и пестициди, с които пръскаме културите в градините си. 97% от българите обаче смятат, че забраната за отглеждане на хибриди у нас трябва да остане.