На 14 октомври се отбелязва църковният празник Света Петка, известен още като Петковден.

По този повод в храма, носещ името на светицата, в местността "Рупите" ще бъде отслужена тържествена литургия. Службата започва от 11 часа в църквата, построена по идея и с дарения на покойната петричка пророчица Ванга. В деня на църковния празник ще бъде отбелязана и 20-годишнината от първата копка в строежа на храма на "Рупите".

Присъстващите ще почетат и паметта на Ванга на гроба й край църквата. В една от залите на манастирския комплекс ще бъде открита изложба от фотоси за живота на ясновидката. Ще бъде представена и книгата "Ванга Пророчицата".

Преподобна Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се намират и досега.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. В християнската митология светицата се почита като покровителка на жените.

Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.