Вече няколко месеца българите в Сърбия от Западните покрайнини не могат да гледат българска телевизия безплатно. Така още една от връзките им с България вече е прекъсната. Причината е в цифровизацията, след която българският сигнал там изчезва.

В община Босилеград живеят предимно българи, останали извън пределите на родината след Първта световна война. Районът не е добре развит икономически и в общия случай доходите стигат за покриване на разходите само за най-необходимото.

Ето ви предавател – излъчвайте!

„Искаме да гледаме, ама не можем. Не може – даже и да платим. Много сме западнали”, казва Зоран Здравков от с.Горно Тлъмино. Той е категоричен, че както в Сърбия, така и у нас се чувства българин.

С проблема е запознат и кмета на Босилеград Владимир Захарийев. По думите му, на планината Черноок има общински предавател, но на него има качена само местна телевизия. „Даваме нашия репетитор да се качат две български телевизии, които ще ги излъчваме без пари”, казва той.

Да се оправят сами

От компанията, която поддържа цифровите мултиплекси подчертаха, че според международните конвенции те нямат право да излъчват цифров сигнал на територии на съседни държави. Обратното би означавало България да замърсява телевизионни ефир на Сърбия.

Според експерти, обаче, единствено в Босилеград може да се прихване ефирен сигнал, защото модерните телевизионни кули осигуряват ефир на български погранични села.

От мултиплекс операторите посъветваха хората ако искат да си купят сателитни чинии.