Българската православна църква запази мълчание по предложението за номинацията й за Нобелова награда за мир. Депутатът от СДС Лъчезар Тошев поиска високия приз заради участието на екзарх Стефан и патриарх Кирил в спасяването на българските евреи.

В първата седмица на Великденския пост, когато се изисква най-голямо и дълбоко смирение никой от синода не пожела да застане пред нашата камера, за да коментира новината по номинацията. Още вчера обаче информацията бе качена на сайта на синода в рубриката „Важно”.

Днес през целия ден телефонът на депутата Лъчезар Тошев беше изключен и затова не стана ясно докъде е стигнала процедурата.

Всъщност има много да се направи, за да получим Нобелова награда за мир независимо, че никой не оспорва факта, че България е единствената държава, спасила своите евреи.

70 години след спасяването на българските евреи трябват много пари и много приятелства, за да се извърви пътят към процедурата по номинацията на българската православна църква до Нобела за мир.

„Едно приятелство струва много повече и от най-голямата банкова сметка. Това е общонародна кауза, но са необходими лидери, които да се заемат с този процес и да използват всички видими, и няма да се притесня да кажа и невидими възможности, в световния лобистки процес, за да може това да се случи,” коментира продуцентът Димитър Недков.

В София със спасяването на евреите от лагерите на смъртта се заема митрополит Стефан. Воден от християнския принцип, че всички хора са братя, той оказва силно влияние върху българския монарх.

„Той определено е използвал възможностите на европейското масонско братство, за да може преди всичко да придобие силата да се изправи срещу такива режими като фашистка Германия и нейния сателит царство България,” обясни още Димитър Недков.

Преди 70 години, когато на 9 март 1943 г. в сградата на еврейското училище в града под тепетата са затворени 1600 евреи, се намесва пловдивският митрополит Кирил.

„По едно време се яви един владика Кирил избута стражарите и каза: „Деца мои, бъдете спокойни, ще направя всичко за вас”,” спомня си Дейзи Паси.

С телеграми и писма до цар Борис всички пловдивски евреи са спасени. По-късно бащата на Дейзи връща жеста на дядо Кирил . „След това него по някаква грешка го затвориха тука в полицията и той написа една бележка на баща ми и баща ми бързо отиде да го измъкне,” разказва още Паси.

Две години след спасяването на българските евреи с активната работа на митрополит Стефан отпада и схизмата върху българската православна църква. Той става първият български екзарх, а пловдивският митрополит Кирил първият български патриарх.

„Ако не беше той, щеше да бъде някой друг както виждаме, но българската православна църква специално е била абсолютно на такива позиции да защити беззащитните,” заяви историкът Александър Пижев от Пловдивска духовна семинария.

Eкзарх Стефан и патриарх Кирил носят званието праведник на света, с което благодарни евреи удостояват спасителите. В момента се обсъжда и възможността наградата праведник на света да се връчи. И на Лиляна Паница - момичето, което издава на евреите в София плановете за депортацията им в Полша.