Трупата на Народния театър "Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка, ако Слави Бинев остане председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. На сайта на театъра е публикувано обръщение към парламента, президента и премиера.

„Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено”, се казва в изявлението на трупата на НТ „Иван Вазов”.

„Вижте, Слави Бинев има един единствен полезен ход в момента, с който може наистина да спаси културата и да покаже, че наистина му пука за културата в България, и това е подаването на оставката”, каза актьорът от театъра Дарин Ангелов.

„Не мога да му кажа срок, нека се насити, нека задоволи егото си, бидейки председател на този пост, на тази комисия по култура и медии. Все пак това е, как да кажа, един голям възход, от собственик на чалга клуб да се превърнеш в председател на комисията по култура и медии”, допълни той.

Главният режисьор Александър Морфов подаде оставка във вторник в знак на протест срещу Бинев и цялостната кадрова политика на правителството в културата.

Ето цялото изявление на трупата на Народния театър:

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява – тя се подкрепя. Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа.

Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка.

Да живее България!

Съюзът на българските художници също изрази възмущение:

„Съюзът на българските художници изразява огромното си възмущение и категорично несъгласие за избора на г-н Славчо Бинев за председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание. Призоваваме българските политици да се вслушат в гласа на хората на изкуството и културата като преосмислят решението си и приканваме г-н Бинев да подаде оставка”, се казва в позицията.

Трябва ли да бъде сменен Слави Бинев като шеф на комисията по култура?

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!