Работодатели, синдикати и правителство не се разбраха за минималната заплата. Кабинетът все пак ще обжалва решението на Върховния административен съд, с което беше отменено увеличението на най-ниските доходи с 20 лева.

Работниците няма да връщат допълнителните пари със задна дата.

Въпреки несъгласието на работодателите правителството ще подготви ново постановление, което да узакони както увеличението от януари, така и да регламентира вдигането с още 20 лева от юли.

Миналата седмица Върховният административен съд отмени решението на Кабинета за скок на минималното месечно възнаграждение тази година. Причината – работодателите оспориха решението на кабинета с мотива, че то не е съгласувано на съвета за тристранно сътрудничество.

Решението на кабинета е за ръст на минималната работна заплата тази година на два пъти. От януари възнаграждението бе увеличено с 20 лева и стана 360 лева. С още 20 лева трябва да нарасне от 1 юли. Така минималната работна заплата ще стане 380 лева.

Какво е значението на тези 20 лв?

В края на миналата година повече от 1 милион българи са били с минимални доходи, вероятно броят им е без съществена промяна и сега.

Снимка: bTV

Това означава, че дори след вдигането на 360 лева на минималната заплата от началото на годината доходите на тези хора остават под прага на бедността. След удръжките им остават 282 лева, при линия на бедност 286 лева. Едва след евентуалното второ увеличение те ще получават с 12 лева повече.

Снимка: bTV

За работодателите обаче увеличението означава по-големи разходи за осигуровки и заплати, без да има същия ръст на икономиката.

Синдикатите обаче са категорични – макар и малка сумата повишава потреблението. Подобно е виждането на социалния министър.

„Тогава, когато повишаваш доходите на хората с най-ниските доходи, те не спестяват, отиват на пазара, повишават потреблението и всичко това се отразява благотворно на икономиката”, заяви Ивайло Калфин.

Работодателите пък настояват да не се вдига втори път минималната заплата от юли, защото така най-ниските доходи ще се доближат до средната заплата.

Въпреки несъгласието на работодателите увеличение на Минималната заплата и от юли ще има – тристранният съвет за сътрудничество е само консултативен орган.

Предстои Министерският съвет да излезе с постановление. Така от юли най-ниската заплата да стане 380 лева, а целта е от 2017 г. тя да достигне 460 лв.

Снимка: bTV