Вече трето денонощие миньорите от Бобов дол са в ефективни стачни действия и остават на 500 метра под земята.

Те искат да получат заплатите си и да им бъдат гарантирани работните места.

От ръководството на мините обявиха, че са взели решение да се изплатят заплатите и обезщетенията на всички служители на „Въгледобив Бобов дол” с изключение на тези, които протестират в рудник „Бабино”.

Преговорите между протестиращите и ръководството на мините продължават и днес.

„Държавата не само може, но е длъжна да се намеси, не се приема извинението, че това е спор между работници и частна фирма”, коментира в предаването „Тази сутрин” депутатът от БСП Румен Гечев.

От левицата вчера поискали изслушване в парламента на министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с миньорската стачка.

„Не трябва да бъде пресилвана ролята на държавата. Преди 2 години те станаха част от един грозен скандал, не трябва втори път да допускат да бъдат манипулирани, да не се случва нов случай като аферата „Бобов дол”, обяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

По думите му мините са частно дружество и тяхното състояние не е предмет на държавата.

Протестът започна във вторник, когато първата смяна в мината отказа да излезе от галериите, заради решението мина „Бабино” да бъде затворена, без работещите там да бъдат предупредени.

Миньорите, на които не се разрешава да слязат под земята, подкрепят колегите си пред самия рудник.

Още първата нощ на част от протестиращите им прилоша и потърсиха лекарска помощ. Лекари и минни спасители дежурят, за да реагират при нужда.

Снощи трима миньори са излезли не заради здравословен проблем, а защото са променили позицията си.