Покриването на нормативите за бягане, дълъг скок и хвърляне на медицинска топка в часовете по физическо възпитание е на път да отиде в историята. Очаква се идеята на министър Сергей Игнатов да стане факт с промените в Закона за училищното образование, които ще обсъди Народното събрание. Целта е да се увеличат часовете за спорт в училище.

В момента учениците от 1 до 12 клас имат физическо възпитание два пъти седмично. Има и трети - модулен час, предвиден за физическа активност, в който децата могат да тренират спорт по свое желание в зависимост от възможностите, които дава спортно-техническата база на училището. Този час обаче, не е задължителен.

Освен спортната униформа в часа по физическо за младежите е задължително да покрият норми за гладко бягане, скок на дължина, коремни преси и лицеви опори, както и хвърляне на медицинска топка. Тези норми днес носят името „физическа дееспособност", известни от миналото като „обща физическа подготовка". Към този момента обаче, не е ясно дали тези задължителни норми ще отпаднат, ако децата започнат да тренират любим спорт в часовете по физическо.

За Ахилеас и Демитър, баскетболът не е просто любима игра, а начин на живот. Приемат обаче скептично идеята за тренировка, вместо час по физическо.

Доля Първанова пък преподава физическо възпитание повече от четвърт век. Не я притеснява, че учениците ще искат да тренират различни спортове, защото самата тя може да преподава лека атлетика, ски, плуване и тенис на корт. Опасява се обаче от друго.

„Ако те са 5 деца, които искат да тренират плуване в часовете, кой да ги заведе? Значи аз не мога да отида да го заведа, а другите примерно искат да играят ръгби, едно иска да играе футбол, а преподавателят е един и не може на пет места да отиде. Значи той може да наблюдава и да се занимава с два спорта в часа си, но с три или пет спорта едновременно не може..;”, казва Първанова.

Треньорите, занимаващи се професионално с деца и юноши, предлагат помощ да бъде осъществена идеята - да дадат на учителите начални познания, с които да запалят децата да спортуват.

Към този момент от Министерството на образованието не искат да разкрият повече детайли относно готвените промени. Ясно е единствено това, че за избираемите спортни занимания ще бъдат отделени последните един или два часа в учебната програма, няколко пъти седмично.