Трансплантирани пациенти готвят протест под прозорците на Здравното ведомство. Те поставиха ултиматум на министър Таня Андреева в срок от 10 дни да реши проблема с достъпа до лекарства. В момента някои пациенти се налага да доплащат, за да спазват предписаната им терапия.

Здравната каса плаща най-евтиното лекарство от дадена група. Ако е предписано по-скъпо, болният доплаща разликата. Медикаментите, които помагат на трансплантираните да не отхвърлят чуждия орган, не правят изключение.

От началото на месеца Здравната каса започва да плаща стойността на 3 вида заместители с много по-ниска цена. При това положение Златина Колева трябва да доплати 90 лева. Тя е вдовица с трансплантиран бъбрек.

„Аз пия по-малко дози, за да може да имам повечко време. А това нещо също няма да се отрази добре на състоянието ми. Но да се надяваме, че е временно”, казва жената.

Евтините лекарства са неоткриваеми в аптеките. Пациентите подозират, че това е механизъм за намаляване на цената на всички медикаменти от дадената група.

Почти всички бъбречно трансплантирани у нас се наблюдават и лекуват в клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска. Началникът на клиниката многократно е настоявал пред институциите лекарите, а не администрацията, да определят терапията на пациентите.

„Неизпълнението на терапията значи загуба на трансплантирания орган. Значи пациентът ще се върне на диализа”, обяснява проф. Емил Паскалев, Клиника по нефрология и трансплантация - УМБАЛ „Александровска”.

Единият от възможните варианти е изваждането на лекарствата за трансплантирани в отделна графа. „Това подлежи на обсъждане и се обсъжда - разделянето в групи или отделянето по специален ред”, допълва д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

„Ще поискаме оставката на министъра, защото това означава, че тя тенденциозно издава смъртна присъда срещу тия хора. Този път сме категорични. Този път компромис няма да има”, заканва се Иван Димитров, Федерация "Български пациентски форум".

Фирмата, предложила по-ниските цени на медикаментите, изтегля продуктите си от пазара. Това означава, че трансплантираните няма да доплащат. Пациентите, обаче, настояват за принципно решаване на проблема. Крайният срок изтича на 20 март.