Всички наши влакове и вагони са отоплени, каза пред bTV Димитър Костадинов, управител на „Пътнически превози” към БДЖ.

По думите му след спешно разследване се установило, че показаният в „bTV Новините” обледен вагон, пълен със сняг, не е бил включен в състава на влака и е сниман на Централна гара.

„При композиране на влака маневрената бригада е установила, че е с  отворени врати и прозорци и неработещо отопление. Вагонът не е включен в състава на влака и е придвижен към депо. Снимката не отговаря на истината, това не е бил вагон, който е бил в състава на влака”, подчерта Костадинов.

Въпреки тежката зимна обстановка продължаваме да обслужваме всички линии, което е с цената на доста тежки повреди по подвижния състав. Затова се получава недостиг на локомотиви, уточни той.

Тази сутрин екип на bTV искаше да пътува от Своге до София с влака в 6:46 часа, който обаче беше отменен. Следващият пък имаше закъснение от 75 минути и в крайна сметка екипът пристигна в столицата с автомобил.

Пътниците на гара Своге, заявиха, че това се случва системно, и повечето вече се придвижват с автобус.

„Линията Своге – София от 5 ч. сутринта до 8 ч. сутринта се обслужва от 8 влака в интервал от 30-40 минути. Тази сутрин имаше отменен влак и закъснението беше в рамките на 1 час. Пътниците бяха извозени от следващия влак”, отбеляза Димитър Костадинов.

Той увери, че служителите правят всичко възможно да придвижат пътниците навреме.

Заради усложнената пътна обстановка ремонтите са се увеличили и не могат да бъдат предвидени, подчерта Костадинов.

Само от петък до момента имам удари в преспи на 20 локомотива, които са в ремонт, посочи той.

По думите му във влаковете няма драстично намаление на пътници.