Расте броят на децата със заболявания на дихателните пътища. Според лекарите тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитието на ринит и астма.

На всеки 100 души у нас 25 страдат от алергичен ринит, а 9 развиват астма. Най-податливи са децата. И една от причината е пушенето още в ранна детска възраст

„Има данни, които са много притеснителни, че от 5-ти клас, влизайки в прогимназиалните класове децата посягат към цигарите”, казва д-р Анна Валериева, член на Българското дружество по алергология.

Тютюневият дим съдържа 250 токсични химикали. Хора, които са изложени на тютюнев дим стават много по-чувствителни към други алергени. Забелязваме, че хора които са изложени на тютюнев дим има и повече астма.

Заради петгодишната Ани, която страда от астма, цигарите са тема табу в дома на семейството на Христинка от Мездра.

„В никой случай в задимени помещения. Вкъщи никой не пуши. Приятелите ни, когато идват на гости, не пушат вкъщи. Ако толкова им е дало зор, излизат на терасата. Ако пък ние ходим на гости, ако там се пуши, ходим без децата, или пък стоят в друга стая. Контакт с тютюнев дим не позволяваме”, обяснява Христинка Минова.

Българското дружество по алергология започна просветителска кампания в десет столични училища.

Димитър Занков, 4 клас в 22 СОУ „Г.С. Раковски", гр. София: „Когато гледах добровете на пушачите, ми стана малко неприятно, когато ги гледах, защото много са различни дробовете на пушачите от непушачите”, обяснява четвъртокласникът Димитър Занков, който заключва, че „не е хубаво да се пуши."

Грети Къшева пък казва, че мама и тати, които са пушачи, вече се съобразяват с нея. „Те излизат навън, когато трябва да пушат”, обяснява четвъртокласничката

По последни данни 38 на сто от децата са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23,8 на сто са родени от майки пушили по време на бременността.