Заявките за реформа на системата на ТЕЛК станаха повод за ожесточени дебати. Изобилстват примерите за злоупотреби, включително и с цели махали от „болни” граждани, които получават пари от държавата. В същото време, идеите за радикални промени и затягане на контрола водят до сериозни притеснения, че истински нуждаещи се също ще паднат жертва на чиновническо престараване.

А хората с увреждания не могат да си позволят да останат без ТЕЛК – едва 10% от тях успяват да си намерят работа. Според експерти често се случва даден кандидат да е одобрен на всички етапи, но да не получи дадена позиция само защото има здравословен проблем – азбучен пример за дискриминация.

Категорично против разделянето на оценяващата комисия на лекарска и такава към осигурителния институт е зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. „Ножицата на контрол се разширява, вместо да се стесни”, подчерта тя в студиото на „Лице в лице”.

Тя допълни, че на работни групи с участието на работодатели, синдикати и граждански организации е било обсъждано, че когато контролът на лицето е на едно място, той е комплексен и това е стъпка средствата да не се разпиляват. По думите на Стоименова към момента от НОИ неофициално признават за едва 5% доказани решения на комисиите с „някакъв вид конфликтна точка”.

„Ние от ВМРО смятаме, че трябва да се тръгне от това да бъде променена системата – да бъде щадяща към хората с увреждания към този момент”, коментира депутатът от „Обединени патриоти”/ВМРО Александър Сиди.

Той обаче отбеляза, че темата е сложна и няма единно мнение даже в редиците на националистите. Сред тях има такива, които смятат, че трябва пълна промяна с две отделни комисии.

Стоименова посочи, че предложенията на гражданския сектор към момента не се обсъждат в парламента. Сред тях е идеята за електронно здравно досие, с което да се проследява как се лекува дадено лице, дали взема предписаните си лекарства и др. По думите й техническата реализация е силно улеснена заради други вече изградени системи и връзката е въпрос само на законодателно решение.

Друго предложение е за контролни лаборатории и медицински центрове, където кандидатите за ТЕЛК да бъдат изпращани при съмнение.