„По време на атентат най-важното е да запазиш самообладание”, смята доц. Огнян Къчев, за който ви разказахме в bTV Новините.

Той е част от екип преподаватели и студенти, които оцеляха по чудо при атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул. Четиримата българи се връщали от състезание във Вилнюс и след разходка в града отиват на летището. Тогава във фоайето започва стрелбата.

Огнян Къчев е бивш военен, който е отговарял за физическата подготовка на българските военноморски сили и специални части. „От натрупания практически опит през годините успях да запазя самообладание, когато видях двама терористи да вадят автомати на 10 метра от мен”, допълва Къчев.

„Колкото и да е трудно, съветът ми е да подтиснем страха и да не изпадаме в паника. Да имаме самообладанието да погледнем опасността в очите, защото ако не я гледаш в очите, няма как да вземеш правилното решение”, казва той.

Къчев смята, че не винаги бягството е правилното решение. „Дали ще бягаш или ще атакуваш вече е въпрос на лични качества”, допълва той.

Според доцента присъствието на военни и въоръжени части на публични места всява респект само във възрастните и майките с деца. „Лично с очите си видях как първият стреляше, а вторият си размотаваше оръжието, което не е скрито никъде”, разказва за атентата на летище „Ататюрк”.

Къчев дава и съвет какво да правим, ако бъдем нападнати на улицата: „Първо хвърляте чантата или каквото носи в ръка в лицето на нападателя, после – един силен удар в слабините, а след това се обръщате гръгом и бягате колкото можете”.

„Единствено и здрава психика биха ни спасили в критична ситуация”, допълва още Къчев.