Един от най-добрите кулинари в света е българин и директор на най-елитното училище за готвачи – „Кордон Блю” в Лондон. Кой е Емил Минев и как ще помага за развитието на българските готвачи?

Спокойно можем да кажем, че Минев е един от най-успешните готвачи в света. Ръководил е кухните на лондонския хотел „Риц”, кулите „Джумейра” в Дубай, веригата „Шангри Ла” в Малдивите, Токио и Лондон, а от две години е директор на най-елитното готварско училище в британската столица „Кордон Блю”.

Да влезеш в него не е толкова трудно, казва шеф Минев. Това е частно училище, плаща се такса, но не всеки може да влезе, а още повече веднъж влязъл, не е решено, че ще завършиш.

„Нашата репутация е много сериозна в цял свят и като всяка една институция, която държи на репутацията си е много важно тези ученици, които ще излязат, да са на много високо ниво”, категоричен е Минев.

След като завършва престижното училище кариерата на шеф Минев тръгва рязко нагоре. Работи в ресторанти с три звезди „Мишлен” в цял свят, но най-много цени работата си в Япония. „Никога не съм си мислел, че японците ще поканят българин да учи японците как да готвят”, казва той.

Докато работи в Дубай Емил среща любовта в очите на индонезийката Нурлаела. Тя го следва на всяка дестинация, на която работата го праща.

Днес двамата са женени и имат две деца.

Преди две години шеф Минев получава покана да оглави училището, което е завършил.

По покана на „Мастър шеф” Емил Минев ще води специален майсторски клас в четвъртия сезон на шоуто. Негова е идеята да подари на победителя шансът да учи в най-престижното кулинарно училище в света.