Шествия и молебени имаше в цялата страна в Световния ден в памет на жертвите на катастрофи.

В православния храм "Св. Седмочисленици" от 11:00 часа беше отслужена панихида за жертвите на "войната" по пътищата.

Преди това пред ВМА бе открит мемориал в памет на загиналите в катастрофи, а от 10:00 часа шествие премина от КАТ до пл. "Св. Неделя" в знак на протест срещу неспазващите ограниченията на скоростта.

Шествие с автомобили започна в 11:00 часа пред сградата на КАТ – Бургас. Участниците в него се движеха с оказаната допустима скорост в градски условия по определен предварително маршрут.

Възпоменателният ден бе отбелязан в Пловдив с автомобилно шествие. Колоната от автомобили тръгна в неделя от 11:00 часа от паркинга на магазин „Метро” в жилищен район „Тракия”, като тя ще бъде предвождана от автомобил на КАТ. Участниците в шествието обиколиха основните пловдивски булеварди, спазвайки всички правила за движение.

Във Видин, по време на редовните църковни служби в няколко храма поименно бяха споменати загинали при пътнотранспортни злополуки в областта през последните години.

МВР започва акция "Валя" в защита на пешеходците

От днес камери приоритетно ще следят движението около пешеходните пътеки.

В Симеоновград, където на Великден миналата година след катастрофа, живота си изгубиха шест деца, авто-шествието поведоха почернените родители.

„Карайте внимателно, защото никой не е убиец, но може да стане потърпевш от това нещо. Не е приятно, нали, и да убиеш човек, и да ти убият близък,” казва Славка Георгиева.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи изградиха инсталация, чрез която да отдадат почит си към жертвите. 16 чифта обувки, всеки принадлежал на човек, загинал при катастрофа, бяха наредени пред ВМА. По данни на асоциацията на всеки 10 дни у нас 16 души губят живота си, вследствие на пътен инцидент.

„След още 10 дни ще имаме 16 нови чифта, което е трагичното. За съжаление това остава от нашите близки, от нашите приятели,” каза Владимир Тодоров от БАПК.

От асоциацията освен за спазване на правилата, призоваха и за повече съпричастност. Запалете свещ и я поставете на прозореца у дома си тази вечер. Така ще изразите своята съпричастност към близките на загиналите на пътя.