Хората ядат прекалено много шоколад - това са установили две от най-големите световни компании. През изминалата година светът е изял 70 000 тона повече какао над произведеното количество. Има ли опасност шоколадът да свърши?
Казват, че шоколадът е божествен продукт, легенда и сложен бизнес. „Той е също толкова сложен, колкото търговията със злато и диаманти, това е един много легален нарктоик, но хората не трябва да се пристрястават, и да ядат не повече от 50 грама на ден, защото иначе става лошо”, съветва шоколатиерът Ради Стамболов.
Хората в шоколадовия бранш казват, че за пет години цената му се е покачила двойно. Заради промяната на климата може да се изместят и местата, където традиционно се гледа какао в Западна Африка.
Любовта към шоколада обаче не намалява. „Както във Франция дават чаша червено вино при сърдечна опрация, дават и блочке шоколад, който е антоксидант и отваря кръвоносните съдове. Той говори на хората, той е афродизиак, хората се превъзбуждат, когато го ядат”, обяснява още шоколатиерът.
От Световния съвет по какао идват успокоителни данни, няма информация за недостиг на ценния продукт. На борсите цените на какото дори са паднали със 7%.
„Последните данни, в страни като Гана и Кот д’Ивоар, е имало за кратко паника, заради ниска реколта. Но шоколад ще има, защото ние на борсата много обичаме шоколад и редовно ядем”, уверява Антонина Белопитова от отдел „Търговия и информация” на Софийката стокова борса.
И ако се върнем във фабриката за шоколад, разкриваме още магически действия: той ни поддържа в кондинция, за разлика от кафето.
И както казват и на борсата за какао и в шоколадовата фабрика, няма човек, който да не обича шоколад.