Софийският университет „Свети Климент Охридски" затвори вратите си за студентите от Движение „Орлов мост”, който избраха Христо Стоичков за свое лице. Ректорът проф. Иван Илчев забрани провеждането на кръгла маса в ресторант „Яйцето”.

Студентите, водени от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) премести обсъждането на бъдещото си политическо участие в клуб „Синия лъв" на ул. „Иван Вазов” в София.

„Академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски" остро възразява срещу поредния опит на НПСС да легитимира действията си, като използва името на Софийския университет,” се казва в съобщение от висшето учебно заведение. От университета се противопоставят на всякакви опити територията му да бъде използвана за инициативи с политически цели, подчертават още от там.

На свикана от младежите кръгла маса стана ясно, че НПСС иска да влезе в политиката. Междувременно техни колеги се разграничиха от исканията им, като ги обвиниха, че злоупотребяват с организацията, която представляват.

Лице на хората, които се идентифицират като НПСС, е Христо Стоичков. Днес студентите поискаха съвет от експерти, как да се включат в политическия живот. Председателят на студентските съвети Ангел Георгиев твърди, че не иска да става депутат.

„Аз не съм тръгнал с никаква подобна амбиция. моята амбиция е обединяване на студентската общност. години наред ние не можахме да ги решим. Сега търсим не само подкрепа срещу студентите, но и подкрепа на гражданското общество, за да вкараме хора, които с нашите проблеми ще влязат в сграда „обединението прави силата,” коментира Георгиев пред bTV.

Председателят на НПСС заяви, че номинации и самонаминации за канидат-депутати се събират чрез Интернет и процедурата е прозрачна. На посочената от Георгиев платформа, обаче има само формуляр за предложения. Стоичков пък обяви, че не иска да се занимава с политика, а само да помогне на младите. „Ако искат те да влизат в политиката, аз спирам до прага. До там, където те искат да влизат в политиката,” заяви футболната легенда.

Според правилника на Националното представителство на студентските съвети, то не се занимава с издигане на депутати, а изразява и защитава правата на студентите.

Междувременно група студенти, които се разграничават от Национално представителство на студентските съвети (НПСС), издигнало Христо Стоичков за свое лице, обвиниха правителството на Бойко Борисов в опит за подмяна на протестиращите.

„Правителството, което си отиде, в момента прави неистови опити да замени гласа на протеста и да подмени протестиращите,” заяви на пресконференция в БТА Антон Димитров, който е представител на граждански форум „Промяна".

Той обвини предишното управление, че е вкарало провокатори на сбирките на протестиращите. Според Димитров много студенти са искали да присъстват на сбирката в зала Арена „Армеец”, но не са били информирани навреме и допуснати до срещата, предаде БГНЕС.

Студентът от Техническия университет Димитър Тодоров заяви, че студентската общност не желае да бъде свързана с организацията НПСС. Той попита защо за лице на студентите бе избран човек, който по никакъв начин не е обвързан с академичната дейност, а самите студенти не са били информирани за това. Тодоров посочи, че на събитието се влизало само с предварително раздадени пропуски за определени хора. По думите му, НПСС злоупотребява с делегираните му права, за да задоволява меркантилните си цели и амбиции.

Друг представител на разграничаващите се студенти - Кирил Кунгалов, пък обяви, че е направил справка за председателя на НПСС Ангел Георгиев и организатор на събранието в зала Арена „Армеец”. „Той е роден в Плевен, близък приятел на Красьо Черния. Тези двамата са подготвяни и лансирани в публичното пространство от скандалния ректор на Свищовската академия Величко Адамов и свързаните с него олигарси Емил Димитров – Ротманса и Гриша Ганчев,” каза Кирил Кунгалов.