Студ сковава музея във Враца. Заради липсата на средства за отопление уникално културно наследство е заплашено от унищожаване. Въпреки че е от години, проблемът все още няма решение.

Врачанският музей се посещава от 30 000 туристи годишно, но през зимата залите опустяват. С изключение на тази, в която е изложено прочутото Рогозенско съкровище.

„Във всички останали зали е много студено, просто нетърпимо студено, и това е единственото място, където посетителите могат да се поотпуснат”, разказва уредничката Христина Христова.

Опазването на тракийското сребро изисква в помещението да се поддържа постоянна температура от 18 градуса. За останалите експонати като праисторическия скелет Тодорка например или първия паметник на Ботев, няма топлина през зимата от 20 години.

Така в студените месеци музейните работници са по-голяма атракция от самите експонати. „Обличаме се с по няколко жилетки, якета, не изглеждаме сигурно много приятно на посетителите през зимата”, казва Цветомила Цветкова.

Пари няма дори за крушки, камо ли за подмяна на климатиците във фондохранилищата. Така над 100 000 експоната се рушат. За нови климатици са нужни 48 000 лева, но и тази година общинският бюджет не стигна за тях. Търсят се спонсори.