Строителството на третия лъч на метрото започва утре, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Първият етап е от Малък градски театър „Зад канала” през центъра на града до кв. „Красно село”. Той е с обща дължина 7,8 км и 7 метростанции, като има вариант и за 8-ма, уточни кметът.

Те са при Малък градски театър, Орлов мост, на пл. „Патриарх Евтимий”, НДК, ул. "Георги Софийски", бул. "България" и пазара на кв. „Красно село”.

Движението в София ще бъде блокирано при строителството на някои от метростанциите.  Най-тежко за трафика ще е изграждането на метростанциите на Попа, около НДК и на булевардите „България” и „Иван Гешов”. На "България" и "Гешов" предстои и строителство на кръстовище на две нива. Временно ограничаване на движението ще се наложи и на ул. "Житница" в кв. „Красно село”.

Строителството налага изместване на спирките на градския транспорт при "Орлов мост" и Александровска болница. Те ще бъдат изместени само със 100 метра и ще са непосредствена близост до сега съществуващите, уточни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

По план третият метролъч е от кв. „Грна баня” до кв. „Левски Г”.

„След три години и половина София със сигурност ще има нови 12 километра метро, което ще свързва кварталите „Горна Баня”, „Овча купел”, Централна градска част с „Хаджи Димитър”, обяви Фандъкова.

Заедно с новите етапи от изграждането на метролиниите в София ще се изгради депо за обслужване на влаковете и ще се доставят 20 нови метровлака, с опция за автоматично управление на движението.