Хиляди блокираха тази вечер булеварда пред Съдебната палата. Протестиращите поискаха оставката на главния прокурор. Събралите се настояваха за съдебна реформа и нов закон за съдебната власт. Друга група пък подкрепяше Сотир Цацаров.

Като на шега, но не съвсем. Така в социалните мрежи започнаха да организират протест, за да искат оставката на обвинител номер едно. В 19.00 часа тази вечер с викове "Оставка" и "Времето изтече" хората станаха толкова много, че блокираха няколко трамвая по булевард "Мария Луиза". Те подкрепиха предложената от кабинета съдебна реформа

Сред организиралите се в социалните мрежи граждани има участници в протестите от 2013 г., вложители в КТБ и още няколко групи.

Добре пазени от плътен полицейски кордон са и 5-6 младежи, които останаха след контрапротеста с искане за оставка – но на правосъдния министър Христо Иванов.

Усилвате пропагандата – усилваме съпротивата

Оставката е основната кракча, за да се чуе гласът на гражданското общество в страната. Това е най-краткото обяснение на „Протестна мрежа”, които не са организатори на протеста.

Те внесоха съдебни искове за 25 хиляди лева срещу три медии. Активистите Антоанета Цонева и Асен Генов съдят ПИК, Телеграф и Монитор, защото са разпространили информацията, че участват в организацията на платен протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

„Хората много добре разбират какво се случва и колкото повече се усилва пропагандата, толкова повече се усилва съпротивата”, убедена е Цонева. Тя напомни, че това не е първият протест срещу Цацаров. Според нея ръководството на ПРБ не може да се пребори с корупцията по високите етажи.

Трябва ли главният прокурор Сотир Цацаров да подаде оставка?

„Оставката е не само на Цацров, а на целия кръг, който в резултат на 20 и няколко години негативна селекция в съдебната система, един кръг от зависими и некомпетентни хора, взимат важните решения в съдебната система”, смята Николай Стайков.

Контри

От контрапротеста настояват за оставката на министър Христо Иванов, защото е „правно некомпетентен” и „е финансиран от Фондация "Америка за България".

„Този министър, според нас е комунистическа издънка, която е марионетка в ръцете на Костов, който разграби държавата и продължава да я разпродава за жълти стотинки”, каза Любена Павлова от активизиралата се в последно време организация „План Б”.

Кадър от контрапротеста

Освен еднакво отпечатаните плакати с различни лозунги, контрапротестиращите дойдоха и с дървен кон: „Куцият кон Ицо”.

Оказва се, че със символи или не - всички се борят за съдебна реформа.