Десетки, дори стотици хиляди лева годишно отиват за спасяване на любители на адреналина у нас. Спасителната акция на Бузлуджа, например, е струвала около 7000 лева.

Снощи пък турист се изгуби на Витоша и беше намерен.

След 50 години в планината Красимир Стоянов е научил две прости правила – да знаеш къде отиваш и как да се върнеш. „За съжаление преценката на моментната ситуация в планината в голяма част от хората липсва”, казва той.

Снощи спасители са издирвали в продължение на пет часа 29-годишен мъж, който тръгнал на разходка след семеен скандал. Станало тъмно, а той нямал челник, джи пи ес, дори смартфон. Мъжът правил лицеви опори, за да не измръзне. Спасдителите го открили по пресните следи под един от върховете.

Една спасителна акция на БЧК струва около 800 лв., но тази сума може да набъбне многократно, ако в издирването се включи и хеликоптер. Той лети за 3000 лв. на час.

Планинската застраховка обаче е по-евтина – тя струва около 40 лв. годишно, а продължителната издирвателна акция – над 10 хил. лв.

Спасителните акции на пътя като вчерашната се случват много по-рядко, но тя отваря дебат може ли и как държавата да си връща парите.

Спасителните акции като тази под Бузлуджа стават едва два-три пъти годишно, а в планината – 10 пъти повече.