За пореден случай на брутална незаконна сеч на Витоша сигнализираха природозащитници. Букова гора край село Чуйпетлово буквално е била унищожена, като основното подозрение е, че покрай дърветата, които са определени за отсичане, се режат и много други, а после следите се заличават.

Инж. Александър Дунчев от WWF обясни в студиото на „Тази сутрин”, че поне 2000 бука са били премахнати незаконно, но при проверката на горските само 300-350 са били признати за отсечени в нарушение. Други 1000-1500 са били с фалшива горска марка, която си личи по прясната боя около дървото – нещо, което няма как да се запази за 2 години.

По думите му фалшификацията е „стандартна мярка в цяла България”, а целта е дадена фирма да вземе максимума от гората. Сигнал за безконтролната сеч подал служител на горското стопанство, който сега е наказан, стана ясно от думите на природозащитника.

Началникът на Югозападното горско предприятие Дамян Дамянов отрече да обслужва фирми, но и не заяви категорично, че стотиците дървета с горска марка са били определени за изсичане. По думите му, това тепърва ще се установява от компетентните органи. „Маркирането на дърветата е сериозен проблем”, отбеляза той.

Според него, при стопанисването на 800 000 хка гора е допустимо да има пропуски, като обаче няма нищо фатално.

Дамянов подчерта, че работи за по-голяма прозрачност на горското предприятие, изградена е онлайн информационна система, а освен това има много наказани служители и директори.

Това не е първи случай на Витоша, само за месец, това е втора такава незаконна сеч, апострофира го Дунчев: „Всички горски служители са там и гледат как един престъпник работи два месеца”. Представителят на WWF пресметна, че само признато незаконно отсечените дървета са били премахвани в рамките на поне 3 седмици и с тях са били натоварени 15 камиона.

Дамянов отбеляза, че опитна бригада би се справила и за 3 дни. Той заяви, че негов служител е бил наказан не защото е сигнализирал, а защото не е упражнявал контрол. В отговор Дунчев посочи, че горският е дошъл по заместване и на втория ден е уведомил властите за безконтролната сеч.

Шефът на горското предприятие насочи проблема към „основните работници в дърводобива” и ниската им квалификация. „Сечта е начин на стопанисване на гората, тя не може да се стопанисва иначе – това е условие за устойчива гора”, подчерта Дамянов.