Жителите на най-голямото гето у нас, кв. "Столипиново" в Пловдив, превземат частни парцели и строят незаконни къщи върху тях. Поне 200 къщи вече са превзели чуждата територия, а окупацията продължава.

За хората, чиито терени са буквално откраднати, остава само да плащат данъците на земята.

„Како, ние ще ти пазим къщата!”

Сред тези, които 20 години водят безплодна битка за земята си, е и 83-годишната Люба Шаламанова. Още в началото на миналия век дедите й правят дом в покрайнините на Пловдив. Живот сред природата, близо до земята и само на крачка от най-големия град в България тогава.

Днес тя е собственик на един от частните парцелите от общо 50 декара частна земя в пловдивския квартал „Столипиново”, които са заграбени от роми и застроени с незаконни къщи. Останалите къщи на тази територия са построени също незаконно, но върху заграбена общинска собственост.

Снимка: bTV

„Незаконните къщи в „Столипиново” са около 90% от къщите, които са застроени. Всичко тук се е случили след 90-та година”, уточнява и кметът на район „Източен” под тепетата Николай Чунчуков. Според общината всеки трети жител на „Столипиново” живее в незаконна къща върху заграбена земя – говорим за 15-20 000 души.

Един ден в края на 90-те, когато отишла в Столипиново Баба Люба била посрещната на прага родния си дом от бременна циганка с дете на ръце: „Како, ние ще пазим къщата!” Ние нямам кураж наем да искаме нито да ги питаме кога ще излязат. Те бамбашка хора. Те са бабaити. На всичко са готови. От там отидохме в първо кметство в „Столипиново”.

Местната власт не чува

Жалби и молби без резултат преминали през кабинетите на всички кметове на Пловдив през годините. Но всички обърнали гръб на ограбената жена. Както и на всички останали собственици. Кмет на район „Източен”, където е „Столипиново”, бил и сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев. И той бил избран и зависим от циганските гласове.

„Тотев ми вика „Това е работа на Славчо Атанасов, той се занимава с това нещо”. Славчо Атанасов имаше приемен ден и вика „Подайте молба, ще видим какво ще направим”. Нищо не стана. Дойде Иван Тотев и при Иван Тотев няма приемен ден, отидохме при заместника му, аз му забравих името. „Ами”, вика, „ще видим”. 5 пъти, 6 пъти сме отишли. И до ден днешен все гледат”, разказва възрастната жена.

Снимка: bTV

Откриваме общо 8 от собственици на около 20 декара окупирана земя в „Столипиново”. Страхуват да говорят пред камера: „Изпитвам страх, това е, което искам да ви кажа. Това са хора, които могат по всякакъв начин да ми навредят. Аз съм говорила със съседите и с моята рода, но в момента всичките се страхуват. В момента ме е страх, разберете го!”

Разказват, че обитателите на превзетите имоти си позволяват да заплашват. С нож в ръка.

След кражбата – рекет

Баба Люба и роднините й отказват да плащат данъка на заграбената земя, но властта притиска ограбените собственици до стената и ги заплашва, че ще загубят и останалото си имущество, ако не плащат всяка година за замята върху която незаконно и безплатно живеят нашественици.

„Сестра ми отишла да си плаща данъка за апартамента и те казали „Няма да ви вземем парите. Трябва и този данък да дойдете да плащате. За да можем и двата данъка да вземем парите”. Защо ще плащам аз данъка? Щели да я вземат? Ами те я вземаха. Какво повече да й вземат”, разказва жената.

И други собственици потвърждават думите й.

Нещо съвсем нормално

Вече 20 години превземането на чужди общински и частни парцели в „Столипиново” не се преследва и наказва от властите. Епизодичното събаряне на някоя къща върху чужд терен е съпътствано с построяването на няколко нови незаконни постройки.

Затова ромите вече са дълбоко убедени, че това е нормален процес: „Гледаме празно място, виждаме. Със собствени средства застрояваме и така се получава квартал „Столипиново”. Ето как става”.

Снимка: bTV

Те смятат, че е нормално общината да им предостави имот, в който да живеят със семействата си.

Щедрите европейски социални системи също са дали увереност на ромите, че друг трябва да се погрижи за тях и децата им.

Част от жителите на „Столипиново” живеят в Германия и са придобили ценен опит там: „Значи, взимам едно 6-членно семейство и отивам в Германия и вие ще сте свидетел, и след само след два дена, ще видите къде са настанени, и каква работа им се създава на тях”.

Право- или кривозащитно?

Тромави държавни процедури срещу незаконните постройки, липсата на наказание за окупиране на чужда земя и фондации с адвокати, работещи за интереса на ромите. Тези фактори разрастват територията на незаконните квартали.

Районният кмет Чунчуков признава, че обжалванията могат да забавят булдозера с цяла година.

След като се възползват от всички продецури за обжалване по закон, ромите вече претендират, че окупираната територия по давност е тяхно обичайно местообитание и единствено жилище. Решение на Европейският съд за правата на човека при подобен случай, известен като „Баталова воденица" и фондации, финансирани от западни филантропи, ги окуражават да се възползват.

Снимка: bTV

Според фондациите общината е длъжна да осигури нов дом на ромите, ако ги изгони от единственото им жилище. Така кръгът става омагьосан, а ромите имат все повече мотиви да превземат чужди земи.

Живеещите в блокове роми от „Столипиново” също искат да получат безплатна земя и да си направят къщи, защото панелките, които обитават, вече са унищожени.

Освен това, ромите възприемат многобройните си деца като коз пред общината община и държавата.

Междувременно, баба Люба се опитва да стигне до бащината си къща. Не я пускат.

Гърневски не знае защо го обичат

Спас Гърневски, Славчо Атанасов и Иван Тотев отказаха да обяснят в студиото на „Тази сутрин” защо „Столипиново” се разраства като туморно образувание.

Най-споменаваният от ромите Гърневски все пак се включи по телефона, за да каже, че е направил много за благоустройството на „Столипиново”.

Снимка: bTV

„Когато станах кмет на Пловдив, гетото беше в безобразно състояние”, каза той и посочи, че е създал мултимилионна програма за решаване на проблемите на квартала.

„След моята намеса бяха бутнати няколко незаконни постройки, защото строихме бул.”Марица”, каза той в отговор на въпроса как се е борил с незаконното строителство, която днес приютява десетки хиляди. Екскметът беше категоричен, че не е разрешавал на ромите да строят където намерят за добре.

Той категорично отказа да поеме отговорност за случващото се с мотива, че строителният контрол е подчинен на МРРБ, а не на общината. Същото било и положението с данъчните, които събират пари за имоти, до които собствениците не могат да стигнат.

Общинските съветници: Булдозери или изкупуване

В студиото на „Тази сутрин” пловдивски общински съветници предложиха цялата палитра от възможни решения на проблема.

Скандално известният Айри Мурад от РБ беше категоричен: „Вина имат собствениците (...) Когато хората преди 15 години направиха тези къщи, къде бяха те?”.

Според него общината трябва да изкупи частните терени и след това да ги даде под наем на ромите.

„Има едно единствено решение – влизане на багерите, унищожаването на това нещо, което не бих могъл да нарека къща и връщане на земята на собствениците”, заяви Александър Сиди от ВМРО.

Според него в „Столипиново” в момента няма държавност.

„Този проблем започна в Пловдив след настъпване на анарходемокрацията”, отбеляза Ангел Иванов от БСП. По думите му ситуацията се дължи на обещанията на кметовете, че жителите на гетото ще живеят в узаконени постройки.

Освен че общинските и държавните власти не защитиха собствениците, те са подали много жалби до прокуратурата, която обаче не открила данни за престъпление, посочи общинският съветник, който определи това като „отказ от правосъдие”.

Нещо повече, собственици са притискани от властта да не повдигат повече проблема. За такъв случай ще разкажем през следващите дни в „Тази сутрин”!