В навечерието на Международния ден на белия бастун, който се отбелязва на 15 октомври, Съюзът на слепите и Националното читалище на слепите „Луи Брайл" организират информационно изложение на услуги и технически средства за незрящи.

То ще се проведе пред и във фоайето на Столична библиотека. На специално обособено пространство организации за хора със зрителни увреждания ще бъдат разположат брошури и пособия, чрез които гостите на събитието ще бъдат запознати с дейността и възможностите на незрящите хора.

Денят на белия бастун е посветен на правото на лесно придвижване на слепите хора. В тази връзка Георги Минчев, който обучава деца с ограничено зрение да се движат по софийските улици, разказа за трудностите в придвижването на незрящите, най-честите от които са неравностите по тротоарите, липсата на озвучени светофари и нетолерантността на шофьорите на пътя.

„На много малко места има озвучени светофари, засега има едностранно озвучаване, което означава, че пресичането е възможно само в едната посока.
Скосяването на тротоара и тактилните плочки трябва да водят към пешеходната пътека, но те често водят към ъгъла и към центъра на кръстовището, което е най-опасно”, разказа Георги Минчев.

„Има все повече хора, които разпознават знаците на белия бастун. Драго ми е на сърцето, защото все по-често чувам „Имате ли нужда от помощ?”, все по-често хората знаят как да помогнат. Институциите обаче все още не осъзнават потребностите на хората в градската среда. Когато ги разпознават, пък казват, че няма средства да се решат проблемите”, сподели още Минчев.

Владо Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи посочи, че само през миналата седмица незрящ човек е бил блъснат на пешеходна пътека в столичния квартал „Дружба”. „Най-човешкото и най-толерантното е шофьорите да спират”, коментира Тодоров.