Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Втора САГБАЛ "Шейново" Румен Велев дадоха старт на кампанията "Бебе на борда" в столичното метро.

Идеята е съвместен проект на болница "Шейново", Столичната община, "Метрополитен" и Angel Baby, който има за цел да осигури безопасност и комфорт на пътуване на бъдещите майки и да провокира повече разбиране към тях. Бременните могат да вземат значка и книжка с важна информация за бременността от касите в метрото. Така другите пътници ще бъдат по-внимателни и ще направят място за сядане.

Идеята за инициативата е на екипа на д-р Велев от "Шейново". "Видях снимка, на която преди години Кейт Мидълтън е с подобна значка, а на фона й е английското метро. Тогава се разтърсихме защо това е направено", разказа директорът на лечебното заведение. Попаднахме на едно изследване, което показва, че голяма част от бременните жени, пътуващи с метрото се чувстват много неудобно да си поискат място, а английските джентълмени биха отстъпили на бременните, само ако бъдат помолени, каза Велев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той и екипът му решават да разширят идеята със създаването на книжка с полезни съвети за бременни от пътуването в градския транспорт до информация за целия период на бременността.

Кметът Фандъкова подкрепи инициативата и съобщи, че в двете общински АГ болници "Шейново" и "Света София", както и в родилното отделение на Втора АГ болница от началото на годината до снощи са се родили 772 бебета.