От днес в област Стара Загора е обявена грипна епидемия.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръчва да се избягват затворени пространства, където се събират много хора, тъй като там вирусът се предава най-лесно.

В болниците са забранени свижданията, плановите операции, дейността на женските и детските консултации. Разкриват се противогрипни кабинети към всички големи лечебни заведения.

Според РЗИ, за разлика от минали години, сега грипът протича бързо и с тежки усложнения.

Най-засегнати са възрастовите групи от 0 – 4 и от 15 – 29 години. Това прави ограничаването на вируса още по-трудно, защото във втората група са най-активните хора.

Експертите алармират за масово неглижиране на проблема и призовават при първи симптоми хората да не се самолекуват, да остават в къщи, да търсят лекарска помощ, да не извеждат децата си и да ползват маски.

Грипът започва с температура, кашлица и хрема. Той не се лекува с антибиотици, казват лекарите.

„В момента наблюдаваме, че грипната инфекция се усложнява много бързо, преминава към тежките усложнения“, казва д-р Таня Перчемлиева от РЗИ.

От Регионалната здравна инспекция твърдят, че са предписали мерки още в края на януари, но хората не ги спазвали.

От днес се увеличава броят на леглата в болничните отделения, най-вече в педиатричните. 

Пет области в страната са на прага на грипна епидемия. В понеделник ще е ясно дали и там ще бъдат въведени специални мерки.  

Според последните данни на Министерството на здравеопазването ръст на болните има в Пазарджик, Габрово, Видин, Ямбол и Сливен.