Историята, която ще разкажем днес в рамките на кампанията „Бъдеще без насилие за всяко дете” е малко по-различна. Тук не става въпрос за физическо насилие над дете - подобно на репортажите, които излъчихме в края на миналата и началото на тази година, а за емоционално неглижиране.

Много често се случва родителите да не си дават сметка, че да пренебрегваш детето си, да не го изслушваш и да не му даваш любовта, от която има нужда Е форма на насилие. И дори води до по-тежки последствия за детето.

Запознайте се с 21-годишния Станислав от Монтана. Днес той е един изключителен млад мъж, но е извървял дълъг път до тук. За себе си казва, че няма детство, защото не е имало кой да го чуе. Станислав е правил 4 опита за самоубийство.    

Липса на любов

Така Станислав описва детството си. Разказва, че в продължение на години е бил неразбран и пренебрегван от родителите си.

Как се е чувствал в тези моменти: „Не на място. Една перфектна картина, на която има човече, което е лепнато и на което не му е там мястото”. Липсвало му най-обикновеното „Как си?”. Свикнал да живее без него.

Преди 4 години, Станислав решава, че ще сложи край на живота си: „Чувствах се не на място. Вече толкова много се чувствах не на място, че исках това нещо да спре и да приключи. Не исках да продължава. Беше ме страх, аз го криех, не исках никой да разбира. До един момент, в който не ми писна всичко това, цялата болка. И тъга. И неглижирано поведение, отношение от близки хора. И наистина исках да изключа играта. И до тук”.

Помощ

След първия опит за самоубийство, родителите на Станислав търсят помощ от психолозите и социалните работници в Комплекса за социални услуги.

„Установих емоционално неглижиране. От най-ранното си детство той не е получавал похвали, одобрение на постъпките си. И на практика самооценката му беше около нулата”, разказва семейният консултант Венера Исаева.

Днес Станислав казва, че благодарение на Венера е намерил себе си: „Просто имах нужда да говоря...да говориш за това как се чувстваш, нещата които всеки човек има нужда да каже и всеки човек има нужда някой отсреща наистина да го чуе”.

В поведението на родителите си Станислав също вижда промяна. Казва, че вече се вслушват в това, което има да им каже.

„Аз не мога да кажа, че съм имал детство. Не мога да кажа, че съм простил, защото аз не обвинявам никой. Има една фраза, която много обичам - няма проблем, има решение. Всяко трудно нещо всъщност е един урок”, казва Станислав.

По думите на Венера, твърде често се случва родителите да неглижират децата си: „Лошото е, че не си дават сметка, защото в представите на тези родители след като си облякъл детето си, нахранил си го, осигурил си му дом, пренатоварил си даже материалните му потребности - от какво повече има нужда?! Това е големият абсурд”.

А после?

Скоро Станислав ще замине за Велико Търново, за да учи социални дейности. Избрал специалността, защото иска да промени света. И смята, че първата стъпка към това е да помогне на някой, който има нужда. Така, както на него са му помогнали.

Какъв човек трябва да си за да помагаш на останалите? „Човечен. Аз съм много критичен и моето наблюдение е, че много малко останаха истинските хора. Давам пример със себе си - когато помагам за нещо, не очаквам нищо в замяна. Самата усмивка, която виждаш отсреща е най-голямата благодарност, която можеш да получиш от някой”.

Иска да научи хората на две неща - човечност и любов.

ЗонаЗаКрила

След много усилия, първите резултати от кампанията на bTV и УНИЦЕФ „Бъдеще без насилие за всяко дете” вече дава резултати.. Първата "ЗонаЗаКрила" в страната вече е факт - в Монтана. Зоната ще бъде открита официално на 14 септември.

Става дума за детски център за застъпничество и подкрепа, който е в помощ на деца, преживели насилие. И вие – зрителите на bTV - имате заслуга за създаването му, защото се включихте в кампанията.

След като месеци наред, в предаването "Тази събота и неделя", както и в други предавания на bTV, ви показвахме драматичните истории на деца, преживели насилие, за да изострим вниманието към този проблем, последва и върховият момент - големият концерт-телетон в началото на годината. В него участваха близо 60 популярни българи и с тяхна помощ бяха набрани над 24 хиляди месечни дарители.

И точно това беше ценното на кампанията - че генерира не просто еднократна сума за каузата, а постоянен приток на средства от дарители, които се регистрираха по време на благотворителния концерт. Някои от вас - нашите зрители - продължават да правят малки, но постоянни автоматични дарения всеки месец.

Центрове за застъпничество и подкрепа „ЗонаЗаКрила" трябва да заработят в 3 области на България и да предоставят здравна, психологическа и юридическа помощ на жени и деца, преживели насилие. "Зона ЗаКрила" е създадена и благодарение на Института по социални дейности и практики, община Монтана, в партньорство с МВР и Агенцията за социално подпомагане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!