Всеки ден проверяваме телефона си средно по 110 пъти. Зависими ли сме от мобилните устройства и защо прекарваме толкова много време откъснати от реалността?

Всеки от нас разполага средно с по 25 000 дни живот. Без да смятаме или да броим, ще прекараме в леглото си 8 477 дни. Храненето ще ни отнеме приблизително 1700 дни, а придвижването от едно място на друго - 1099. 564 дни ще отделим, за да се грижим за близките си.

Останалите дни, с които разполагаме, са времето, което сами избираме как да разпределим - в съобщения, Фейсбук, имейли, видеоклипове, гледане на телевизия или в очакване нещо да се случи във виртуалното пространство.

„Всички познаваме емотиконите. Те показват, че всъщност се смеем зад екрана, но често това не е така, пращаме ги механичено, тоест механичното измества човешкия фактор, но често го има и обратното, а именно във видеоразговорите. Там човек не може да скрие емоциите си”, смята актьорът Георги Еленков от театрална лаборатория „Алма Алтер”.

„Важен критерий е какъв дискомфорт ни създава това, че няма да имаме достъп до устройството или до интернет за определено време”, подчертава психологът Светлана Велкова.

Психолозите са категорични, че социалните мрежи имат способността едновременно да ни изолират от реалността и да ни свързват с нея. Често ставаме приятели с хора, които никога не сме виждали, а това до голяма степен трансформира разбирането ни за приятелство или поне традиционното ни схващане за него.

За виртуалните зависимости - гледайте bTV Репортерите в събота вечер веднага след Централната емисия новини в 19:00 часа.