Продължава да е критично състоянието на 16-годишната Марияна Маринова, която на 5 март беше повалена от волтова дъга на гарата в Димитровград при опит да си направи селфи върху покрива на товарен вагон, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Момичето спешно се нуждае от голямо количество кръвни продукти за извършването на животоспасяваща операция. Тийнейджърката е с 51% изгаряния на двата крака и лявата ръка.

Поради голямата дълбочина на изгарянията, лекарите се нуждаят от допълнителни количества кръв. Всеки желаещ да помогне може да направи това в кръводарителските центрове в университетската болница „Свети Георги” и в МБАЛ „Пловдив”.

Какво се е случило?

Видео, заснето върху вагоните на московското метро превръща 18-годишния Саша в интернет звезда. Подобни клипчета събират популярност и в Димитровград. А децата от квартал Марийно живеят и играят на метри от гарата.

Гара Север е разпределителна и непрекъснато има спрени влакови композиции. На пръв поглед вагоните са безопасни и леснодостъпни. Може би затова 16-годишното момиче решава, че едно селфи на покрива на вагона ще и донесе популярност в интернет, където такива клипове не липсват.

Но вместо светкавицата на телефона, блесва волтова дъга от жиците над влака.

В Уикепедия вече има списък със снимките, завършили фатално. Той непрекъснато расте, а жертвите са предимно тийнейджъри.

В училището на Марияна тази седмица започват беседи за екстремните селфитата.

Снимка: bTV

Мирела Димитрова, майката на пострадалото момиче сподели пред bTV, че Марияна в момента е контактна , но не помни нищо от момента на инцидента. “Искам да призова всички хора, че това е едно добро дело, и, ако могат да помагат, и да даряват кръв”, каза още тя.

Майката благодари на двете момичета, Виктория и Виолета, които са спасили Марияна веднага след инцидента.

„Всеки трябва да бъде малко по-отговорен спрямо децата... Защото в такава възраст са... Моето момиченце е на 16 години... В такава възраст са. Изпитват някаква нужда от показност, не мога да разбера. И може би да ги правят тези неща... Не знам...”, коментира майката.