Ограничения за носенето на бурки трябва съществува за публични места и най-вече за учебните заведения. Това заяви в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров.

Той коментира също, че делото срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" и за призоваване към война, което се гледа в Пазарджик, не е свързано със свободата на вероизповеданията. "Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика”, категоричен беше главният прокурор.

Според Цацаров в момента Наказателният кодекс не дава необходимите "оръжия" в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.

Той изрази мнение, че Законът за вероизповеданията се нужда от „доста сериозен ремонт с оглед на новите реалности”, като трябва да има баланс между религиозната свобода и защитата на обществото.

По думите му трябва да се проведе дискусия за това дали е нужен надзор над религиозните училища и проповедниците.

„Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на Изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии”, каза още той.

Над ДАИ нямало чадър

По повод на задържаните служители от ДАИ Сотир Цацаров посочи, че утре прокуратурата ще поиска задържане под стража на седем от тях.

Той отбеляза, че при обиските от един апартамент са иззети около 410 900 лв., от друг - 175 000, а останалите - общо 220 000, са в различна валута.

Главният прокурор посочи още, че не са установени данни за "политически чадър" над директора на агенцията. „Предстои през следващата седмица министърът на транспорта също да даде показания и да отговори на въпросите на прокуратурата”, допълни Цацаров.

По отношение на самата Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" той посочи, че тя концентрира доста интереси - по регистрация, издаване на лицензи, изпити за книжки, разрешителни и други.

"Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекции, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт - трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск", коментира Цацаров.