Софийският университет „Св. Климент Охридски" откри учебната си година. Тя започва с около 10% незаети места и по-висока позиция в световна рейтингова класация.

Ректорът на най-старото висше училище у нас проф. Анастас Герджиков съобщи, че университетът се е изкачил с 50 места и е сред първите 700 висши училища в света сред хиляди класирани.

В словото си пред студенти и преподаватели той припомни, че СУ е на първо място в българската рейтингова система, която се подрежда от реализацията на завършилите студенти.

„През последните години кризата и озлоблението подхраниха негативните настроения срещу българското висше образование. Няма съмнение, че вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството доведоха до спад на качеството в българските висши училища. Несъмнено е обаче и това, че много български университети запазиха традициите си, запазиха профила си и техните възпитаници постигат отлична реализация в България и успехи по цял свят”, отбеляза проф. Герджиков.

В момента се извършва голяма и много важна реформа в цялото образование, но и специално във висшето. За съжаление трябва да признаем, че масовизацията във висшето образование в България през последните две десетилетия не доведе до така желания резултат за повишаване на неговото качество. Това означава, че не сме имали честна конкуренция и че не сме успели да наградим най-добрите с нашето доверие, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в словото си на откриването.

На няколко пъти вицепремиерът се обърна с пожелания към първокурсниците. "Не се поддавайте на изкушението да минавате лесно, да минавате между капките. Не се радвайте, когато сте прехвърлили за малко летвата. Стремете си винаги към най-високото, защото, когато се стремите към най-високото, ще постигнете поне необходимото", посъветва студентите в първи курс Кунева.

В Алма матер учат 10% от всички студенти в страната.

25 лауреати от международни и национални научни олимпиади са първокурсници в Софийския университет от тази академична година.

Теодор Вълчев от гимназия „Джон Атанасов” е сред тях. Той е национален шампион по информационни технологии, не иска да учи в чужбина и е подал документите си единствено тук.

„Много от моите приятели просто избраха да влязат в университети от Бръшляновата лига, аз си прецених, че тук в България си ми е добре”, заяви студентът.

Първокурсникът Теодор иска да развива нанотехнологиите в нашата страна.