С празнично шествие в София беше отбелязан 24 май.

Президентът Румен Радев оглави шествието, което тръгна от сградата на президентската администрация и се придвижва към Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий", където беше отслужен тържествен водосвет.

В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците, а рицарите на буквите, каза той.

„Скъпи сънародници, прескачам традиционните протоколни обръщения, защото днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете. Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки носи със себе си, където и да отиде“, заяви държавният глава.

Сред участниците в шествието под дъжда са представители на Министерството на образованието, на Столична община, политици, общественици, учени, преподаватели, много деца и родители.

По-рано днес патриарх Неофит отслужи молебен за 24 май в храм-паметника "Св.Александър Невски". Предвижда се литийното шествие да се отправи също към Националната библиотека за честването.

Премиерът Бойко Борисов честити празника в профила си във "Фейсбук".

"Инвестицията в обучението на бъдещите поколения и формирането на техните самосъзнание и ценности е един от основните ни стремежи днес", подчерта той. 

Варна се включи в празника масово и ентусиазирано. 250 ученици изпълниха фолклорна композиция на площада пред катедралния храм "Свето Успение Богородично”. Десетки балони полетяха в небето – с изписани буквите от българската азбука и "Варна 2017" – символ на града - европейска младежка столица тази година.

Празничното шествие в Пловдив тръгна от паметника на двамата братя-първоучители и завърши на централния площад. В Русе два лъча от училища и детски градини преминаха по главната улица, водени от Духовия оркестър и мажоретки. Учениците от училище "Отец Паисий" избраха празничния ден, за да помогнат на свой съученик с онкологично заболяване. Петокласинчката Полина Савова посочи, че второкласника Преско е болен и му трябват пари. Затова ние даваме дарения вместо да подаряваме цветя на учителите.

В Бургас парадът се предвождаше от специално изработени за празника еднометрови букви от българската азбука. Над 7 хиляди ученици и деца от детските градини се включиха в мащабното шествие, заедно с творци на културата и бургаското духовенство.

Празничното шествие във Велико Търново тръгна от паметника „Велчова завера“ и малко преди обяд стигна пред сградата на Община и театъра. В него се включиха стотици ученици, студенти, преподаватели и културни дейци.

Празникът е доказателство, че все още българската култура се запазва жива, че все още има хора, които почитат братята Кирил и Методий и уважават тяхното дело, коментираха те. Според Милена Йорданова, учител в СУ „Емилиян Станев“, това е „празникът, който ни отличава от всички други, който ни прави специални“.

Ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ Христо Бонджолов пък коментира, че няма значение дали се пише на кирилица или латиница, „важно е да се разбираме. Такъв е животът, такава е техниката“, но това не означава, че не уважаваме езика си, каза той.

Междувременно кметът Даниел Панов отличи и награди най-заслужилият сред зрелостниците в града. Довечера, по традиция, абитуриентите ще преминат по червения килим като в Холивуд.