Социален магазин заработи предколедно във Варна. В него всеки, който поиска да направи добро, може да дари нещо от дома си.

Много самотни и бедни хора за Коледа няма да получат топлина. Затова от Фондация „Да съхраним жената” организират базар, наречен социален магазин. Там се продават храни, дрехи, вещи за бита, дори коледна украса.

„Благотворителността е черта, която трябва да достигне до всяко едно сърце, за да може там, където има нужда, да се помогне - социално слаби, хора, които не могат да си позволят”, смята Цветанка Пехливанова, която си купи блуза и сувенир за 10 лв.

Приходите ще подпомогнат и на абитуриенти-сираци. Един от тях е Красимир Шивиков – изоставен като бебе, израснал по домове. На 29 години е, но едва сега ще е абитуриент и ще получи облекло за празника.

„Просто да се усети, като другите нормалните хора, че и ти имаш бал... Добро е за мен да покажеш добро”, казва Красимир.

Част от вещите са изработени от центъра за възрастни жени към фондацията - картини, сувенири, дребни сладки. Други са дарени от по-заможни хора.

„Вещите трябва да се движат - нашите домове са препълнени с ненужни вещи и много особено луксозните домове са пълни с луксозни, но непотребни вещи”, обяснява Йорданка Ненчева от асоциацията.

Целта е да се събуди спомоществователството, но и хората да не получават на готово, а на символична цена.