Сняг затрупа България. Реки излязоха от коритата си, заляха сгради и отнесоха автомобили.  Хиляди домакинства останаха без ток, а пътници останаха блокирани в снежните преспи часове наред.

Много сложна е ситуацията в Родопите, където Смолян обяви бедствено положение.

Община Смолян обяви бедствено положение още в 2 часа през нощта. Река Черна излезе от коритото си и наводни дърводелски цехове в квартал Устово.

Рано тази сутрин тази битова постройка рухна в следствие на придошлата река. Сега усилията са насочени към почистването на пътищата от снега и паднали земни маси.

Сложна е ситуацията в селата по поречието на Арда. Има затворени пътища към махалите, а пътят за Киселчово е залят от реката.

Сериозни са пораженията в община Рудозем, където обявиха частично бедствено положение.

Пропаднал скат в реката е отнесъл и автомобила на Рамзи от Рибница.

Наводнен бе и ВЕЦ-ът в село Средногорци , а реката е отнесла понтонен мост.

От пороя са активизирани много свлачища, има и паднали дървета, които причиняват щети и на електропреносната мрежа.

Частично бедствено положение обявиха днес в община Хасково. Там излезлите от коритата реки заляха достъпа до три села.

Няма бедстващи хора, но на места все още няма ток, прекъснато е и водоснабдяването.

Остава затворен и граничният пункт Капитан Андреево. Трафикът на товарни автомобили се пренасочва към Лесово.

От рано сутринта трафикът през най-големия сухопътен граничен пункт е преустановен. Платната са залети с вода, а движението през границата и в двете посоки - преустановено. След обяд леките автомобили започнаха да преминават, но тировете все още чакат – докога все още никой не се наема да каже.

Повече от 5 километра е опашката от тирове на Капитан Андреево. Първите са спрени тук още призори. Тогава водата на платното за изход е била над метър, след обяд започна да се оттегля.

Системите за отводняване на граничния пункт не успяха през целия ден да се справят с излелите се тук над 100 литра на квадратен метър дъжд.

Междувременно цял ден службите се опитваха да влязат в трите блокирани от стихията села - Динево, Любеново и Родопи. След обяд започнаха да отводняват 38-те наводнени къщи в Динево.

Снимка: БГНЕС

Щетите от наводнението в Динево са сериозни, има удавени домашни животни. Снабдяването с хранителни стоки и дърва за отопление е нормално. Няма бедстващи семейства, организирано е извозването до Хасково на пациентите на хемодиализа.

Като цяло обстановката в Хасковска област остава сложна. Радостната новина днес дойде от Ивайловград,където спасители от пожарната успяха да помогнат на 7 бедстващи тейнейджъри. Те са били на вила в планината, но след намесата на спасителите са превозени на Ивайловград и сега са със семействата си.

Близо половин милион абонати в цялата страна останаха без ток, заради сложната зимна обстановка и обледяванията по мрежата.

В Северозападната част на страната без електричество бяха около 170 хиляди домакинства.

На територията, обслужвана от ЧЕЗ, над 400 населени места останаха без ток и в момента се отстраняват повреди. В много случаи екипите си проправяха път през преспите и вървяха километри, докато стигнат до мястото на повредата.

В ранния следобед бе отворен за движение и проходът Петрохан, който сутринта бе блокиран от лавини.

Усложнената зимна обстановка създаде огромни проблеми с железопътния транспорт в цялата страна. Влаковете на Централна гара в София пристигаха и тръгваха със закъснение заради тежкия сняг и паднали камъни и дървета по пътя.

Аварийни екипи отстраняваха повредите в контактната мрежа на засегнатите участъци.

Влакът от Бургас пристигна в София с близо два часа закъснение. По пътя си е приютил хора, които пътували по други линии, но аварирали.  

Десетки села са без ток заради скъсани жици във Великотърновско. Най-сложна е обстановката в община Елена. Паднало дърво върху електропровод в района на жп линията край Самоводене спря влаковете от Южна за Северна България.

В Старозагороско 29 хиляди души останаха без електричество заради паднали дървета и обледяване. Екипи на EVN продължават да работят по отстраняване на авариите. Паднали дървета и скъсана контактна мрежа спряха влаковете от Варна за София и от Сливен за Карлово още през нощта. Пътниците бяха извозени в автобуси. Усложнена остава обстановката на прохода Шипка.

Снимка: Емил Димитров

Без ток останаха и много населени места в Русенско. В Община Две могили е обявено бедствено положение. Затворени са пътищата за София и Варна, има и много закъсали автомобили.

Снимка: Емил Димитров

Заради сложната ситуация граничният пункт Дунав мост бе затворен за камиони от Румъния. Много леки автомобили закъсаха в преспите, а водачите бяха принудени да ги оставят на пътя.

Частично бедствено положение е обявено в Община Камено, област Бургаска. Най-тежко е положението в село Ливада. Под вода са 18 къщи.

В столицата е почиствано цяла нощ, приоритетно - основните улици и булеварди. Кварталните улици обаче останаха под снежна блокада.

Заради снега електрозахранването на осветителната система в тунела Витиня на магистрала Хемус беше нарушено, след авария на далекопровод. За няколко часа проблемът беше разрешен.

Сложна е обстановката и в Шумен. Третокласните пътища са затворени. Проблеми в електропреносната мрежа пък спряха недалеч от село Мадара експресния влак от Варна за София.

Снимка: Аз, репортерът

Кризисният щаб реши утре да е неучебен ден в училищата на града и околностите.