Сигнали за спешни случаи трябва да могат да се подават и чрез SMS на универсалния номер 112. Това смята депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев, който предложи промени в Закона за националната система за спешни повиквания.

Според него в този си вид системата дискриминира хора в нужда, които са в неравностойно положение или с увреждания – глухи, неми или глухонеми.

Има немалко случаи, в които при криза и паника хората изгубват способността си да общуват. Това е още една причина за реформиране на системата 112, която в момента работи само при подаване на гласови съобщения, обясни вносителят на законопроекта.

Георгиев мотивира искането си за SMS услуга в системата за спешни повиквания и с мнения на здравни експерти. Според тях в редица спешни случаи, когато е застрашен животът на човек, е неблагоразумно той да използва.

Очакванията са всички тези „недомислици” да се разрешат с въвеждането на възможността за подаване на текстови съобщения.

Спешният телефон 112 заработи в края на миналата година, когато всички обаждания към 150, 160 и 166 започнаха да се прехвърлят към единния европейски номер. Все още обаче продължават да се сипят оплаквания на хора, че не могат да се свържат или не получават бързо потърсената помощ.