Напрежение в домовете за медико-социални грижи за деца. Служители протестират срещу нови директори. В София, след конкурс, връщат скандална бивша директорка на дома "Свети Иван Рилски".

Конкурсът за директори на три от медико-социалните домове за деца до 3-годишна възраст беше обявен през май. Преди седмица излязоха и класиранията. Конкурсът за дома "Св. Иван Рилски" в София е спечелен от бившата му директорка д-р Маргарита Джурелова.

"Не мога да разбера мисленето на хората от МЗ, аз ги моля да бъдат разгледани отново кандидатурите, да се вземе под внимание миналото и опита им", призова Росица Букова, изп. директор на фондация „Движение на българските майки”.

В миналото името на д-р Джурелова се свързва с два скандални случая с деца от дома. Първият е през 2003 г., когато се стигна да ампутация на ръката на дете, най-вероятно защото е връзвано за леглото. Директорката се размина с глоба.

През 2011-а дете е прието в „Пирогов” с 25% изгаряния заради това, че е изкъпано с вряла вода.
След случая министерството постановява уволнението на Джурелова. Според източници на bTV обаче в крайна сметка я пенсионират. Оттогава грижите за децата в дома са различни, твърдят служителите.

"Има много рехабилитатори и млади, които идват, работя с децата. Излизат и на вън, на големи разходки, на куклен театър. Преди не сме ги извеждали”, обяснява Антоанета Здравкова, възпитател в дома.

Няма официална информация за това дали вече е подписана заповедта за назначаване на старата нова директорка. Без отговор остана и въпросът на bTV защо е класирана на първо място.

Междувременно на протест излезе и почти целият персонал на дома за медико-социални грижи за деца във Видин. И там недоволстват от новия си шеф д-р Мария Кръстева.

„Не сме съгласни, че тази длъжност, която тя заема в момента, може да бъде заемана от човек със специалност физикална терапия, която няма нищо общо с децата, най-вече с възрастовата група на деца, които не само отглеждат тук, а и медицински обслужват”, коментира д-р Пламен Йотов, ДМСГД-Видин.

Новият директор има над 30 години лекарска практика във Видин и областта. Идва от центъра за рехабилитация на деца и възрастни с увреждания в град Димово. Била е кандидат за депутат от листата на БСП. Докато досега действащият директор е бил от листата на ГЕРБ.