Едвин Сугарев гладува 9-и ден. Как се чувства, какви са прогнозите му за протестите и какво си спомня от предните си гладни стачки?

След пълни 8 дни гладен протест Сугарев казва, че се чувства добре. Пише стихове, поне по една статия на ден, и чете. Обяснява, че първите три дни от гладуването са най-тежки.

„Сега минаха и се чувствам много добре, много във форма. После идва един момент, в който гладът въобще не се усеща. После отслабваш все повече и повече, не можеш да се подлагаш на големи натоварвания, но това така или иначе е много дълъг период. Той може да продължи 30-40 дни”, казва политикът и общественик.

Запознава се с последиците от гладуването още през 1991 г., когато е един от 39-имата депутати, които правят гладна стачка срещу начина и лицата, които изготвят Конституцията. През 93-та гладува над 20 дни с искане за оставката на президента Жельо Желев. Тогава също има контрапротест.

„Гладуваше един човек, изваден от затвора с указ на президента, който правеше суха и гладна стачка. Бяха решили просто да го пожертват и да стоварят вината за тази жертва върху моята глава и върху главата на СДС. И аз в крайна сметка като прецених всичко, реших, че рискувай моя живот, не мога да позволя да пожертвам нечий друг”, допълва Сугарев.

За сегашните гладни протести в подкрепа на кабинета Орешарки той казва: „Държавна сигурност не си е променила методите и оперативните мероприятия. Първата, която гладуваше, вече прекрати гладната си стачка. И на мен ми се обади премиерът с молба да прекратя гладната стачка. Почна да ми обяснява как работел за България. Аз му казах, че не е вярно и напразно си хаби думите. И отказах да я прекратя”.

От три дни заедно с него гладува и приятелят му фотограф Николай Генов. Роднини и приятели му звънят непрекъснато по телефона, за да му разкажат как е днес на протеста.

„Десетки хора ми пишат мейли, правят подписки в моя защита. Закачат на вратата със сини балончета разни поздравления. Но аз не съм важен. Важно е болната страна да бъде излекувана. Аз ще гладувам, докато гладната стачка постигне целите си, няма да се откажа”, заканва се Сугарев.

Прогнозата му е, че не по-късно от седмица-две правителството ще подаде оставка. Сравнява сегашната ситуация с тази, срещу която е гладувал предния път - правителството на Любен Беров.

„Или правителството на мафията, както го наричат най-често. От там започна голямото тъпчене на България на едно място. От там събраха мускули престъпните групировки, различните олигарси, както ги наричаме сега:.

Откакто е започнал гладната си стачка, Сугарев не ходи на протеста. Но следи всяка стъпка на кабинета. Докато гладува мисли за изминалите 23 години.

„Всичко, заради което пожертвахме толкова усилия, се оказа до голяма степен изпразнено от съдържание. Стигна се до една фасадна демокрация, която не удовлетворява никой. За пропилените усилия ми е мъчно, защото ако не беше така, можеше животът ми да протече по друг начин”, смята бившият депутат.