Предлага се таван на доплащането, което пациентите правят за лекарствата, за които плаща и Здравна каса. Това предвиждат промени в наредба, предложени от Министерството на здравеопазването.

В момента около 2 млн. българи пият лекарства, за които здравната каса плаща частично или изцяло. На практика министерството иска да намали това доплащане за лекарствата като въвежда таван, т.е. колко най-много могат да ни искат в аптеката.

От министерството твърдят, че понякога лекарите изписват най-скъпото лечение, без да предупредят, че има по-евтина алтернатива с по-малко доплащане. И предлагат пациента да додава най-много 50% от цената на най-евтиното лекарство в съответната група.

Ако най-евтиното лекарство в групата струва 10 лева, пациентът ще доплаща максимум 5 лева, без значение колко струва неговото лекарство. Остатъка ще е за сметка на производителя.

Снимка: bTV

Резултатът според фармацевтичния бранш ще е изтегляне на лекарства от списъка с платените от касата. Предстои да се изготви публична информация за доплащанията за всяко лекарство по каса, за да може хората да се ориентират.

Промените в наредбата са на етап обществено обсъждане. Предстои засегнатите страни да изпратят становища, след което кабинетът да гласува.