Преносът на електроенергия е в основата на по-скъпия ток. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Как се оформя увеличението на тока?

Той разкри, че повишението на произведения ток ще е около 3%. Цената обаче се формира от още два фактора - преноса на високо напрежение и преноса на средно и ниско напрежение. Така увеличението ще стигне до 8-10%.

Освен тези допълнителни разходи, има още няколко компонента, които също увеличават сметките. Потребителите плащат за зелена енергия. Това означва, че всички пари, вложени за възобновяеми източници, ще бъдат търсени от клиентите. Модернизацията също се включва в крайната цена на тока.

Семерджиев допълни, че електроенергията се увеличава основно заради по-скъпите горива. Докато има ръст на петрола, ще има и по-високи сметки за ток, каза председателят на ДКЕВР. Той уточни, че не само в България има постоянно увеличение на цената за електроенергия. Тази тенденция се забелязва още в Италия, Чехия и Румъния.

По думите му АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2” са единствените производители на ток, които са намалили цените. Проблемът обаче е, че атомната централа работи за определени часове, а преносът на електроенергия е скъп.

"Синьото" гориво няма да скочи с 27%

Газът няма да поскъпне с 27%, както се очаква да поиска „Булгаргаз”. Изчисленията на ДКЕВР сочат, че няма никакво основание за подобно драстично скачане на „синьото” гориво. Семерджиев не се ангажира с конкретни цифри, но уточни, че най-вероятно ще става въпрос за едноцифрено число.

Председателят на енергийния регулатор се подсигурни, като помоли да се изчака докладът на „Булграгаз”, който ще бъде представен в петък. Чак тогава ДКЕВР ще може да прецени мотивите за исканото повишение и дали те са основателни.