Групата в социалната мрежа Фейсбук „Снимай полицай”, създадена покрай скандала „Селски глупак”, доби популярност и в Русия, след като за нея съобщи ИТАР-ТАСС.

Българските интернет потребители започнаха да събират компромати за работата на полицията, пише държавната агенция.

От момента на създаването си преди два дни, групата печели популярност и има над три хиляди участника. В нея можете да видите фотографии на български полицаи, които са заснети в не най-добрата им светлина, докато изпълняват своите служебни задължения, пише ИТАР-ТАСС.

Най-честите снимки са на униформени, които паркират на неразрешени за целта места, включително предназначени за инвалиди, използват служебен автомобилен транспорт за лични цели, крадат бензина, източвайки го от патрулките, а също така не се стесняват да пият студена бира, докато шофират, пише още в материала на руската агенция.

Причината за този протест сред българските интернет потребители е неотдавнашният скандал във Варна, където случаен минувач засне трима спящи в колата им полицаи, продължава ИТАР-ТАСС.

Фотото попадна в медиите и бързо предизвика дискусия както сред гражданите, така и в редиците на правоохранителните органи. Истинският конфликт избухна, когато говорителят на МВР-Варна Калинка Пенчева публично нарече фотографа „селски глупак”.

Пенчева беше уволнена от МВР по предложение на премиера Бойко Борисов заради нарушаването на Кодекса за професионална етика на държавните служители, работещи в полицията.

Недоволството на гражданите беше предизвикано и от факта, че фотографът на спящите полицаи беше извикан след това на разпит, за да даде обяснение, защото е публикувал снимките в социалната мрежа.