Скандалите във Фонда за лечение на деца продължават – член на обществения съвет обвини директора д-р Мариета Райкова в натиск над родители да отказват помощ от фонда.

Обвиненията идват от Пенка Георгиева, според която настоящият директор оказва натиск за изтегляне на тежките случаи от фонда с цел подобряване на имиджа на институцията.

Тази сутрин по bTV Георгиева от обществения съвет заяви, че ѝ се е обадила майка на болно дете, журналист от национална медия. Майката била обект на натиск от страна на администрацията на фонда.

Обвиненията бяха насочени към новия директор д-р Мариета Райкова. За bTV Райкова отговори писмено на обвиненията, като категорично отрече да има оказван натиск.

Според директора напрежението по обработване на преписките се дължи на това, че е заварила 176 неприключени заявления за периода от началото на годината до края на август.

Междувременно по случая със сиамските близнаци от Сливен, Георгиева защити решението на фонда те да не се разделят. Същото становище имат и медиците от „Пирогов”, където се грижат за Богдан и Янко.

Директорът на „Пирогов” съобщи, че дори и в литературата няма описан подобен случай с толкова много малформации.