Хората, които са имали някакъв контакт със заразеното с антракс месо във Варненско, са здрави. Днес излязоха резултатите от пробите на 22 души. Всички са отрицателни.

Чакат се резултатите на още четирима, както и на стопаните на втората крава, която умря вчера в Млада гвардия.

Огнището на антракс може да причинено от сериозен валеж преди време, който е отнел горния почвен слой. Това коментира директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който посети селото.

По думите му след дъжда спорите на заболяването са излезли на повърхността, а по-късно пасището е изсъхнало и животните са поели пръст по време на паша.

„Няма опасност да има заразено мляко, тъй като на заболелите животни им спира млекодобивът”, подчерта д-р Илиев.

В Млада гвардия 600 животни ще бъдат ваксинирани безплатно срещу антракс, като процедурата ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. Д-р Илиев поясни, че ще бъде поставена жива ваксина, която за една седмица ще създаде имунитет.

Междувременно населеното място се снабдява с вода с помощта на Гражданска защита. Предстои днес да бъде загробено второто умряло животно и да бъде извършена дезинфекция в оборите на умрелите животни.

Шефът на БАБХ посочи, че законодателството задължава всеки фермер да има договор с частен ветеринарен лекар и да го уведомява при заболяване на животно. Поради тази причина ще има наказани.

Д-р Дамян Илиев коментира, че случаят е доказал нуждата от идентификация на животните, за да е ясно във всяко село и стопанство колко от тях има.