В изборната нощ лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново отиде в НАТФИЗ и се наложи полицията да го изведе от сградата със сила.

Напрежението ескалира. На мястото бяха изпратени множество полицаи, пристигна и МВР шефът Румяна Бъчварова, както и главният секретар на МВР Георги Костов.

Около НАТФИЗ служители на реда направиха плътен кордон.

Взели сме мерки, няма да има повече провокативни ситуации, увери събралите се студенти Бъчварова. Те междувременно скандираха: Дайте го насам.

Призовавам хората да си тръгнат от тук, за да можем да си свършим работата, каза още министърът на вътрешните работи.

По информация на bTV Сидеров е бил задържан.

Той и част от привържениците му бяха доведени в Първо РПУ.  На мястото има и линейка. Там беше докаран и мъж, за който има съмнения, че е нападнал Сидеров.

Според информация на bTV преди дни Сидеров е подал сигнал до полицията, че студент от НАТФИЗ го е нападнал, както и че е счупил очилата на привърженик на партията. От полицията не дали отговор на Сидеров какво ще направят, затова той се е върнал в сградата на Aкадемията.

Станил Станилов, кандидат за общински съветник от "Атака", обясни, че в социалните мрежи е имало специална организация на хора, които са дошли целенасочено в НАТФИЗ, за да се получи конфликт.

По-рано студенти също казаха, че Сидеров е нахлул в НАТФИЗ с обяснението, че някой го е нападнал. Студентите веднага са започнали да се обаждат в полицията, но по думите им служителите на реда са закъснели.

Според главния секретар на МВР Георги Костов Сидеров е бил изведен, за да бъде спасен. Сидеров се намира на безопасно за него и за хората място, коментира Костов. Според него причината за този инцидент е „всенародната любов” към Волен Сидеров.

„За мен това е поредната хулиганска проява на Сидеров, който доказва с всеки изминал ден, че не може да ме представлява в Народното събрание”, каза пред bTV актьорът Христо Мутафчиев, който е отишъл на мястото, след като студенти са му се обадили.

Актьорът Милко Йовчев, който е бил свидетел на случилото се, заяви пред bTV, че не е разбрал защо Сидеров отново е нахлул в НАТФИЗ.

По думите му в момента на идването му в Aкадемията е имало студенти, които току-що са приключили репетиция. Те са помолили лидера на „Атака” и привържениците му да напуснат, без агресия, но това не се е случило.

Движението по столичната улица „Раковски” беше затворено за известно време заради безредиците покрай извеждането на Сидеров от НАТФИЗ, но впоследствие беше възстановено.

По-рано студенти скандираха в сградата на академията и настояваха Сидеров да я напусне. На място беше и ректорът на учебното заведение проф. Любомир Халачев.

Според официалната информация от МВР около 22 часа на тел. 112 на два пъти е поискано съдействие от полицията поради нахлуването на групата на Сидеров. Към 23 часа напрежението рязко нараства.

Полицията е предприела действия в рамките на правомощията си за предотвратяване на допълнителна ескалация на напрежението и възникване на физическа саморазправа между двете група, посочват от МВР. Ситуацията е овладяна и групата,  нахлула в сградата на НАТФИЗ, е изведена от силите на реда. Има задържано лице за изясняване на съпричастността му по чл. 325 от НК, допълват от полицията.

След инцидента ГЕРБ осъди поведението на Волен Сидеров и представителите на „Атака”.

„Считаме, че Сидеров демонстрира арогантно погазване на правовия и обществения ред и недопустимо неподчинение на органите на реда”, се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Осъждаме силовото нахлуване на Сидеров на територията на висше учебно заведение, ползващо се с автономност, казват още от ГЕРБ. От партията определят поведението на Сидеров като погазване на демократичните принципи.

Занятията на студентите в НАТФИЗ продължават често до късно вечерта, без значение от деня, делник или празник. Тази е и причината по това време в неделя в централната сграда на Академията да има десетки студенти, които са заедно с преподавателите си. Новата учебна година започна на 1 октомври и сега те работят по своите учебни и дипломни спектакли. В сградата не се допускат студенти сами, а са с преподавател, който води обученията им.

Преди две вечери лидерът на "Атака" отново влезе в университета. Според учащите тогава депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов „във видимо неадекватно състояние” са нахълтали в НАТФИЗ, придружавани от екип на партийната телевизия и 15 телохранители. Разпитвали са студентите за лице, което според тях учи в академията.

По този случай се води разследване срещу неизвестен извършител и е за хулиганство и принуда, тъй като студентка е заявила, че й е отнет мобилния телефон.