ВСС е разделен на два лагера, като на нито един от тези лагери не им е интересно да говорят за реалните проблеми в съдебната система, каза Любомир Талев, председател на Асоциацията на младите адвокати, в предаването "Лице в лице" по bTV. Интересно им е да си правят интриги и да се карат за някакъв есемес, допълни той.

Той прогнозира, че след като се формират двете колегии във ВСС и се формира мнозинство в съдийската колегия, отношението след една година към председателя на ВКС Лозан Панов ще е точно обратното на това, което е в момента сред хората, които го подкрепят.

Следете формирането на мнозинството в съдийската колегия и особено това, което ще стане догодина с избора на председател на Върховния административен съд, призова той.

Есемес скандалът във Висшия съдебен съвет е индикация за сериозните проблеми вътре в самата система и не само в съдебната система, а и в политическата, отбеляза Атанас Славов, доктор и преподавател по конституционно право в СУ. Говорим за механизми за влияние и въздействие, които са отвъд публичната аргументация, посочи той.

Според Славов съпротива срещу съдебната реформа има и тя е целенасочена. Има въпроси, които не трябва да се поставят, ако те се поставят, взривяват консенсуса, каза той, като даде за пример въпроса с прокуратурата.

АБВ е един от партньорите в управляващото мнозинство, които не искат да има дълбока съдебна реформа. Определени среди и в най-голямата управляваща партия също очевидно се притесняват да поставят кардиналните въпроси за съдебна реформа. Определени среди в РБ имаха колеблива позиция по тези въпроси, подчерта Славов.

Талев определи като тежка провокация към държавността смяната на Соня Найденова като представляващ ВСС и изборът на Димитър Узунов. Според Славов това е груба демонстрация на сила на хората, които искат запазване на статуквото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!