Проверка на bTV показва каква е безопасността в автобусите преди да влязат в сила новите мерки за намаляване на жертвите на пътя. Оказва се, че дори и в автобус с колани, пътниците не ги използват, а водачите разказват за работата си като за непрекъсната борба за оцеляване.

Шофьорът на автобуса от София за Добрич е убеден, че колкото и да е внимателен, не всичко зависи от него. А предложените видеорегистратори, които да бъдат като „черна кутия” за автобусите, и задължителните колани за пътниците според шофьора ще имат слаб ефект. „Няма как да ги задължи, ако те сами не искат, то коланите си ги има”, казва Крум Христов.

А пътниците признават, че дори и да ги има, не се сещат да използват коланите в автобуса: „Просто нямаме такъв навик в кола имаме по-голям страх, тук се доверяваме на шофьора”.

Една от големите заплахи са леките коли, които изпреварват автобуси дори на завои. След черната серия на пътя от МВР предлагат патрулка да води нарушителите директно в районното полицейско управление.

Главният секретар на МВР Младен Маринов обяснява: „Ще се направи справка за неплатени глоби от водача и към него ще се приложи членове от закона, така, че той да бъде превъзпитан”.

А водачите на пътя като Крум се съмняват в мерките: „Ще спрат 10-20 човека, актове ще им напишат, като излезе някой на другия ден си е същата работа.”

По данни на МВР тази година загиналите при катастрофи са по-малко в сравнение със същия период от миналата година.