Заместник-изпълнителният директор на УНИЦЕФ е на посещение в България. След като получи обещание от социалния министър Тотю Младенов, че затварянето на домовете ще продължи, той посети една от малките къщи, построени с дарения от „Великолепната шесторка” за децата от Могилино.

Мартин Могуанджа обикаля всички горещи точки на планетата, където деца гладуват или имат нужда от помощ. И точно, както в Африка най-малките имат нужда от ваксини и храна, така и в Европа им трябва адекватна грижа. Затова УНИЦЕФ продължава да работи и в България.

„В следващите 5 години ще продължим да работим с правителството, за да завършим затварянето на домовете, но ще се насочим и към други социални сфери като образование и здравеопазване. Семейството е най-отговорната единица - на първо място семейството е отговорно за детето и едва тогава идва правителството или УНИЦЕФ”, каза за bTV Могуанджа.

След „Великолепната шесторка 1” общината предостави къща в София, която бе ремонтирана с пари от предаването. Тук няколко от децата, които умираха в Могилино, сега са раздвижени и комуникират, което учудва дори доброволките от Великобритания.

Парите от бюджета обаче не стигат. На тези деца се полагат по 10 лева за лекарства на месец или по 80 лева за цялата къща за вода и отопление дори през зимата.

„Това е делегирана държавна дейност, но аз ще разговарям с моите колеги, така че да се пренасочат повече средства за децата, които имат нужда от тях”, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова.

6 къщи бяха изградени с парите от „Великопната шесторка 1”, а с даренията от втория сезон в момента се затваря домът в Шумен, работи се още във Видин и Сливен.

„Ние сме горди от това, което посгтигнахме, защото всички деца от Могилино са преместени в по-добра домашна среда. Сега оставаме да работим тук в България, за да помагаме и на други български деца”, сподели Таня Радочай.