В „Седмицата на коледния дух” в предаването „Тази сутрин” ви разказваме историите на хората, които ни вдъхновиха през годината. Такъв човек е Ива Гургуриева, която успя да спаси малкия Байрям.

Детенцето имаше нужда от спешна бъбречна трансплантация. Гургуриева разбрала за случая и лично се ангажирала да помогне.

„Историята на Байрям стигна до мен чрез един детски лекар, д-р Крумова. Като носителка на титлата „Мисис България 2016” ме поканиха на един фестивал, където се събираха парички за болно дете. Аз предложих това да е Байрям. Тогава започна всичко – борбата с бюрокрацията, събирането на документи, изследванията”, разказа Гургуриева.

Тя разказа и за специалната връзка, която има с детето.

„За първи път когато отидох в центъра по хемодиализа в Стара Загора, за да го видя, аз много се разстроих и се разплаках. Тогава Байрям попитал за мен, аз не исках да му казват, че плача, но сестрите му казали. Като се успокоих, влезнах при него. Той се усмихваше и аз го попитах за какво се смее. Той ми отговори „Ами, на тебе, защото си момиче и се уплаши”.

След като разбрала, че няма да се справи, тя се свързала с Антон Хекимян от предаването „Тази сутрин”.

Гургуриева каза, че не разбира защо трябва да се бори с държавата, за да помогне на едно дете.

„Всичко това трябва да се регламентира и да бъде по-облекчено”, категорична е тя.