Автокрадците се насочват към най-масовите автомобили. Има бум на тези кражби, въпреки че според полицията общо автокражбите са намалели след задържането на четири банди.

Данни показват, че средно 7 шофьори остават без колите си в цялата страна всеки ден. Най-много откраднати коли има разбира се в големите градове. София, Пловдив, Бургас. Любопитното е, че в Силистра, Смолян и Разград не е регистрирана нито една.

За кражбите на коли от първо лице действащ автокрадец разказва пред bTV.

Емил Личев вижда колата си за последно преди седмица, след като я паркира пред блока си в „Младост”.

„Излизам за работа и виждам, че колата я няма. Огледах се следи да видя и нямаше нищо”, спомня си той.

В повечето случаи историята свършва тук. Но Личев има голям късмет. Малко преди колата му да бъде разфасована, столичните полицаи я намират в Радомир. Арестувани са членове на две от най-активните банди, захранвали са предимно автоморгите в района. Точно такива коли се търсят в момента - среден клас.

Столичните автобанди са около 15. По-голям проблем обаче са външните, които са около 40.

Автобандитите атакуват през седмицата - между 22 часа и полунощ и 4 и 6 сутринта, рядко в събота и неделя.

Вероятно се питате как набелязват колите и въобще можем ли да опазим собствеността си.

Срещаме ви с един от най-опитните столични автокрадци. Има 15-годишен стаж и три присъди гърба си. Излежал ги е и пак е в играта.

Разкрива, че набелязва колите с таксиметрови шофьори. „Набелязва кола, след което - като се задигне, той взима процент от нашата печалба”, признава той.

По думите му има и непробиваеми коли - не повече от 2-3 марки, които не могат да се задигнат, всичко друго си има своя начин.

Разказва, че след кражбата карат колата в някои от столичните квартали и я оставят в междублоково пространство.

„Има инкубационен период, ако няма проблем, по своето направление отива - извън страната или за части”, споделя той. В автоморгите също се пласират.

Автокрадецът разкрива и какво може да го спре да открадне една кола: „Ако има аларма, бих я подминал”.

Казва, че много от собствениците предпочитат да дадат откуп и да си върнат колата. Обикновено сумата е 20-30% от стойността на колата.

Емил Личев вече обмисля какви допълнителни защити може да постави, когато получи колата си обратно.

„Радвам се, проблемът е оттук нататък как ще я опазя, ако не са тия, други има”, казва собственикът.

Полицията отново настоява за законодателни промени. Според разследващи при сегашния закон повечето от автобандитите се измъкват. И отново са на улицата с поредна офанзива.